Lego MOC´s med historisk indhold


En deling soldater løber i land på “Omaha Beach” – den hårde kamp begynder og mange falder. Både de og modstanderne er lavet i Lego.

Indtil for nyligt var jeg ikke særligt opmærksom på Lego MOC´s, og kendte faktisk kun fænomenet fra den efterhånden gamle “The Brick Testament“, der viser kendte og centrale historier fra Bibelen bygget op som tableauer i Lego. Men MOC´s er meget mere end det.

MOC står for “My Own Creation”. Hvor et “almindeligt” Lego-byggeprojekt normalt vil involvere brugsanvisning og et særligt sæt klodser, har MOC-kreatøren vildbygget helt eller delvist efter gehør og med “forhåndenværende” klodser.
Det hører dog med, at der (tilsyneladende?) er steder på nettet, hvor MOC-byggere kan finde tilbehør m.m. som vist ikke er produceret i Billund :-)

Skal man dømme efter animationerne på YouTube er især scener fra 1. og 2. verdenskrig populære. Bibelske scener sant Titanic´s sidste timer hører også til de genrer, som flere har fundet interessante.

Som historisk hobby byder MOC´s på flere felter, hvor kreativiteten er i spil. Der er naturligvis et teknisk aspekt, der handler om at lave animationer samt optage og klippe en video. Men MOC-byggeren må også have et minimumskendskab til den begivenhed, som skal genskabes. Nogle indsætter disclaimere, som angiver, at der er afvigelser fra RL-objekter og begivenheder, andre fabulerer måske mere frit over emnet. Men en vis   grundlæggende historisk viden om et hændelsesforløb er nødvendigt. Viden om udrustning, klædedragt etc. er også vigtig, selvom alt nok næppe kan genskabes korrekt kun med brug af Lego. Alt i alt – en hobby med udfordring omkring både kreativitet, teknik og historisk viden.

Er der mon kulturarvsinstitutioner, som har tænkt i, eller anvendt MOC´s som en del af deres formidling? Eller ladet bruger/gæster bygge MOC´s som led i en aktivitet/udstilling. Jeg kender ikke nogen, men hører gerne om det, hvis det er tilfældet.

Links:
WWII – MOCs på YouTube
Titanic – MOC´s på YouTube
Lego-Bible på YouTube
The Brick Testament

MOC-pages (community – se fx hjemmebygget viking og langskib)
Lego MOC (Flickr gruppe)
MOC som Street Art

3 Kommentarer

  1. The Brick Testament…oh yes! Biblia Pauperum go home. Jeg husker for fem-seks år siden at have anmodet LEGO om at sponsere en LEGO borg i forbindelse med opbygningen af Børnenes BOrgcenter, og fik afslag (fnys). Måske er tiden moden til at tage den skridtet videre. Vordingborg MOC.

Der er lukket for kommentarer.