Crowdsourcing på arkiv – indbydende dashboard fra NARA


Arkiver og deres brugere er superseje til crowdsourcing. Men er vi indbydende nok, når vi opfordrer brugerne til samarbejde? National Archives har etableret en særlig webdel for crowdsourcere.

National Archives i USA åbnede lige før jul for en særlig indgang, målrettet brugere, der har lyst at deltage i crowdsourcede opgaver. Indgangen kaldes “Citizen Archivist Dashboard”, hvilket er noget nær uoversætteligt. “Citizen Archivist” må blive noget i retning “Borgerarkivar” på dansk. Vi bruger normalt begreberne “brugere”, “publikum” eller “frivillige”, hvilket måske ikke lyder helt så inkluderende eller anerkendende.

Åbningen af den nye indgang fik ord med på vejen fra den amerikanske rigsarkivar, David Ferrieo. På sin blog AOTUS skrev han under overskriften “Together we can do it!” en appel til alle interesserede om at deltage i opgaverne, hvis formål er “elevating the visibility of the records of the United States.” Unge lærer ikke længere at læse håndskrift, så derfor er enhver form for indtastning med til at gøre kulturarven lettere tilgængelig og mere brugbar for kommende generationer.

Transkribering og indeksering er uden tvivl de aktiviteter, som hidtil har været mest populære blandt crowdsourcere. Ikke mindst fordi det i reglen har været de eneste typer af opgaver, som man har kunne gå i gang med. Men det er – hidtil – de færreste sites, der har synliggjort og udviklet på denne del af brugergrænsefladen. På de fleste danske og nordiske sites er mulighederne for deltagelse ikke særligt synlige.

NARA´s dashboard er for det første lækkert, indbydende og inviterende, men det rummer også “call to action” på forskellige niveauer. Man kan ikke kun én ting – fx transkribere –  men også skrive/redigere artikler (bl.a. på Wikipedia), tagge billeder (i registratur eller på Flickr), uploade egne fotos eller deltage i konkurrencer.

På denne måde er der lagt op til en langt bredere palet af aktiviteter, og dermed åbnes langt flere muligheder for at være en aktiv deltager i det fælles projekt. Har man ikke lyst at binde an med et helt dokument, så kan man måske starte med at tagge lidt i ny og næ.

Jeg gætter på at vi, også rundt om i Norden, snart vil se mange flere steder som NARA´s, og at vi også snart vil opleve sider, som ikke kun synliggør opgaverne, men også fejrer de mange crowdsourcere, der løser dem. Crowdsourcerne er “kulturarvens rugbrødshelte”. De gør måske ikke de store og spektakulære fund, men løfter i flok på en uhyre stor – og vigtig – opgave.

Links:
Citizen Archivist´s Dashboard på NARA´s website
AOTUS – David Ferrieo “Together we can do it!”
Ancestry.com – Collaborate
World Memory Project (indeksering af dokumenter om Holocaust-ofre)
Arkivportalen.no
Politiets registerblade