Mobil til at vride og bøje


Vi bruger gerne mobiltelefonen på museum – men indtil videre mest på den måske snart gammeldags måde, hvor man taster, scanner og kigger. Nokia har en ide til en mere kinetisk brug af mobil.

Som den finske herre siger i videoen, har vi kolde vintre i Norden. Og uden skærmvanter kan det være halv-vanskeligt at håndtere mobilen. Den kinetiske mobil kan betjenes ved at blive vredet og bøjet i forskellige retninger, også selvom man har store luffer på.

Men sådan én rummer mulighed for andre end dem, der fryser om fingrene. Har man svært ved det finmotoriske, er mobilen ikke det letteste at instrument at få til at makke ret. Så gennem vrid-og-bøj kunne bl.a. kulturarvsstilbud blive mere tilgængelige. Det ville være lettere at søge oplysninger, men en enklere måde at håndtere mobilen på, kunne også åbne for at “stemme”, “kommentere” o.lign. i en traditionel udstilling med digitale elementer.  En mulighed for digital deltagelse, også selvom man fx er ældre eller har et handicap som fx gigt?

Og måske kunne den kinetiske mobil fungere som en form for joystick til personer, som ikke har motoriske besværligheder? Kritik af digitale elementer i udstillinger nævner tit som et problem, at gæsterne går og ser ned på mobilen, i stedet for at kigge rundt i rummet. Kunne en kinetisk mobil være et heads-up-device?

Lav den, Nokia, så vi kan prøve ;-)