3D – bygningsanimationer og kulturarv


 
Ærgerligt at man ikke er i Stockholm, og kan opleve denne projektion! Den slags er nok ikke billigt, men det er svært ikke at få den tanke, at kulturarvsinstitutioner bruger deres facader alt for lidt.

Det skorter sjældent på masser af bannere og plakater m.m. udenfor museerne – men de handler i reglen om, at folk skal komme indenfor, hvis de vil opleve noget. En bygningsprojektion kan bringe historien udenfor. Kunne projektionsteknologien mon ikke også bruges til at fortælle historie med? 

Mange kulturinstitutioner bor i gamle bygninger. Huse, som har haft et spændende liv før de blev til arkiv, bibliotek eller museum. De er blevet bygget op og revet ned, ombygget, bombet, nedbrændt, restaureret, malet om – og der har boet mennesker i dem. Mennesker som har levet et almindeligt liv, eller tænkt store tanker og været centrum for begivenheder. Alt dette må kunne fortælles i projektion – man kunne:

  • Lade arkivets æsker springe op, dokumenter flyve ud – og vise deres indhold
  • Vække museumsgenstande til live, lade dem komme frem og “mime” deres historie
  • Animere berømte personer, som har levet i (haft tilknytning til) huset
  • Vise husets – eller stedets – bygnings- og ombygningshistorie
  • Dramatisere begivenheder på stedet (fx Shellhusets bombardement i 1945)
  • Vise kunstnerisk fremstilling af ideer og tanker, som blev til i huset
  • Opføre animation af “det levede dagligliv” i bygningen gennem århundreder

Sikkert masser af muligheder, ikke mindst i forbindelse med events og lignende. Men jeg kender ikke til projekter af denne art i Danmark (bortset fra Golden Days planer om at projektere Vor Frue kirkes brand i 2007). Er det for dyrt? Eller er der seje, danske, historiske animationsprojekter, som er smuttet under min radar?

Links:
Berliner historie i indendørs projektion
Ralph Lauren modeshow på bygningsfacade
Bygningsprojektion i Lyon, 2010
Wien i Warzsawa (turistfremstød)
Halloween-projektion
Reklameprojektion for LG Optimus