3D – bygningsanimationer og kulturarv


 
Ærgerligt at man ikke er i Stockholm, og kan opleve denne projektion! Den slags er nok ikke billigt, men det er svært ikke at få den tanke, at kulturarvsinstitutioner bruger deres facader alt for lidt.

Det skorter sjældent på masser af bannere og plakater m.m. udenfor museerne – men de handler i reglen om, at folk skal komme indenfor, hvis de vil opleve noget. En bygningsprojektion kan bringe historien udenfor. Kunne projektionsteknologien mon ikke også bruges til at fortælle historie med? 

Mange kulturinstitutioner bor i gamle bygninger. Huse, som har haft et spændende liv før de blev til arkiv, bibliotek eller museum. De er blevet bygget op og revet ned, ombygget, bombet, nedbrændt, restaureret, malet om – og der har boet mennesker i dem. Mennesker som har levet et almindeligt liv, eller tænkt store tanker og været centrum for begivenheder. Alt dette må kunne fortælles i projektion – man kunne:

 • Lade arkivets æsker springe op, dokumenter flyve ud – og vise deres indhold
 • Vække museumsgenstande til live, lade dem komme frem og “mime” deres historie
 • Animere berømte personer, som har levet i (haft tilknytning til) huset
 • Vise husets – eller stedets – bygnings- og ombygningshistorie
 • Dramatisere begivenheder på stedet (fx Shellhusets bombardement i 1945)
 • Vise kunstnerisk fremstilling af ideer og tanker, som blev til i huset
 • Opføre animation af “det levede dagligliv” i bygningen gennem århundreder

Sikkert masser af muligheder, ikke mindst i forbindelse med events og lignende. Men jeg kender ikke til projekter af denne art i Danmark (bortset fra Golden Days planer om at projektere Vor Frue kirkes brand i 2007). Er det for dyrt? Eller er der seje, danske, historiske animationsprojekter, som er smuttet under min radar?

Links:
Berliner historie i indendørs projektion
Ralph Lauren modeshow på bygningsfacade
Bygningsprojektion i Lyon, 2010
Wien i Warzsawa (turistfremstød)
Halloween-projektion
Reklameprojektion for LG Optimus

6 Kommentarer

 1. Gode ideer Charlotte, det kunne være rigtigt spændende at bruge det ydre af kulturinstitutionerne mere. Jeg kan heller ikke komme på projekter i Danmark, hvor facaderne er blevet brugt til kulturhistorisk formidling. I 2007 var der en meget effektfuld projektion på Aros, der fik kunstmuseet til at brænde. Et andet kunstmuseum som har lavet virkeligt lækre projektioner er Guggenheim i New York. Til biennalen You Tube Play i 2010 blev museets runde form fuldt ud udnyttet: http://martinsmuseumsblog.wordpress.com/2010/10/24/you-tube-guggenheim/

 2. Jeg kan kun bidrage med to danske eksempler. Ikke helt det du efterspørger, men i det mindste derhen af.
  I 2010 viste Ny Carlsberg Glyptoteket en udstilling, Salammbô, med kunstneren Eva Koch. Udstillingen bestod af flere projektioner rundt omkring i huset, der forholdt sig til den omgivende samling. Blandt værkerne var bl.a. nogle meget præcise projektioner på nogle af de antikke skulpturer, der fik det til at se ud som om statuerne bevægede sig. Jeg har desværre ikke kunnet finde nogen billeddokumentation af det. Måske kan man ikke fange det på film.
  Projektionerne var selvfølgelig indendørs og var en del af et selvstændigt kunstnerisk projekt og ikke kulturhistorisk formidling, men det kunne være fint om man på lignende vis kunne få Oehlenschläger-statuen på Kongens Nytorv til at mumle Guldhornene eller Wiedewelts statuer på Frihedsstøtten til at fortælle om livegenskabet.
  Det andet projekt jeg får lyst til at nævne, er Elle-Mie Ejdrup Hansens ”Linjen-Lyset” på den jyske vestkyst i anledning af 50-året for befrielsen. Det var ganske laser og ikke projektioner, men alligevel en måde at bruge lys til at vække kulturarven til live og fortælle en historie.
  Den type projektion, ”video mapping”, som der vises på Stockholm Stadsmuseum blev i øvrigt også anvendt under Distortion til deres fester på Carlsberg sidste sommer. Så det kan lade sig gøre i Danmark. Den flotteste video mapping jeg selv har set var i øvrigt i Madrid i forbindelse med Gran Vias 100-årsjubilæum, hvor Spaniens historie blev visuelt dramatiseret i et stor show.

 3. Hej Martin og Niels,
  – og tak for kommentarer med gode input! Ved nærmere eftertanke kan jeg godt huske Aros”branden” som jeg faktisk lige nåede at se og Linjen! De talende stauer på Glyptoteket nåede jeg aldrig – og hverken Distortion eller det spanske eksempel kendte jeg.
  Der er vel ikke en video fra Gran Vias? Det lyder helt utroligt spændende!
  Bedste hilsner
  Charlotte

Der er lukket for kommentarer.