Inspiration til kulturarven: Lån e-bøger på perronen


Hvis biblioteker er mere end bygninger med bøger, er museer så også mere end bygninger med genstande?

Det var et indslag i TV2, som viste til denne YouTube-video. Videoen handler om, at bibliotekerne i Køge har fundet på at låne e-bøger ud til pendlere. På stationens perroner finder man en “flad boghylde” af samme type, som på aldiko, issuu og lignende applikationer. Forskellen er, at hylden allerede er fuld af bøger, og at hver af dem er forsynet med en QR-kode, så den let kan downloades. Bøgerne skal endda ikke afleveres, så det er nærmest gratis e-bøger.
Som uddybning til videoens fremstilling forklares, at målet med initiativet er at vise, hvor nemt det er at hente e-bøger og at “at bibliotet er lige dér, hvor du står”.

Et bibliotek er meget mere end en fysisk bygning. “Forretningsmodellen” handler ikke kun om, at folk kommer og låner bøger af papir. Det er et mål, at læseglæden breder sig, og at adgangen til litteratur er, hvor folk er.

Hvad nu, hvis målet for museer ikke var at tælle gæster på fysiske lokationer, men at tilbyde kulturarv som valgmulighed i miljøer og sammenhænge, hvor folk allerede færdes? Perronformidlingen, som foregår, hvor togpassagerer alligevel står og venter, kunne sagtens inspirere kulturinstitutioner – man kunne fx forestille sig:

  • Kommenteret slideshow med lokale fotos
  • Lokalhistorisk film til mobil/tablet
  • Historiske “audioguides” som dækker den strækning, toget kører
  • Kulturhistorisk kommenterede “hjemstavnsromaner” fra regionen
  • Mini-biografier af kendte personer fra lokalområdet
  • Download af mikrospil med udgangspunkt i lokal historie
  • Spil enkle “historiske spil” med/mod andre på skærm via din mobil
  • Tag fotos og deltag i “crowdsourcing light”

Måske er det allerede lavet og findes et eller andet sted derude?