Yelp er kommet til Danmark


Yelp kan måske mest af alt karakteriseres som en miks mellem Foursquare, AOK,  TripAdvisor og Trustpilot.  Siten åbnede en dansk afdeling den 20. april og er en digital, brugerdrevet byguide. På samme måde som på lignende sites kan brugere “tjekke ind”, opnå points og skrive anmeldelser om alt fra kebabsteder til tandlæger.

Yelp, som kommer fra USA, har omkring 6 millioner unikke besøgende per måned, og rummer over 25 millioner anmeldelser, hvilket gjorde Yelp til den mest aktive lokale platform for brugergenererede anmeldelser.

Yelp tager udgangpunkt i lokalmiljø og i, hvor brugeren er, når hun eller han gerne vil finde finde frem til ét eller andet. Søger man fx på “museum”, får man en lille liste over museer i nærheden. Det er ikke helt lykkedes mig at gennemskue, hvordan siten ranker de listede steder, men yelp angiver selv, at det sker ud fra en kombination af bl.a. dato, antal anmeldelser. Man kunne måske gætte på, at fx antal visninger og lign. også er med til at forme listen. (Hvordan “Hventrafikken” pt. er blevet placeret som nummer 8 i en søgning efter museer er dog lidt af en gåde?). Som “virksomhedsejer” kan man, ligesom på Foursquare, kræve sin institutions side, og her svare på anmeldelser, spørgsmål m.m. og på denne måde yde brugerservice med relation til den del af aktiviteterne, som  er snævert relateret til besøg. Så der er næppe tvivl om, at yelp kan blive meget væsentligt at holde øje med for museernes markedsføringsfolk, selvfølgelig også, når det gælder anmeldelser af fx restaurant, service i butikken etc.

Som bruger kan man oprette lister, uploade fotos m.m. og “følge” anmeldere, som deler ens interesser, eller hvis vurderinger man af anden grund værdsætter. Generelt er anmeldelserne noget længere end de temmelig korte statements man normalt finder på Foursquare.

Yelp findes som en alm. website, men selvfølgelig også som app til både iPhone og Android. En lille finesse er app´ens “monokel”-visning. Den etablerer et augment, som viser antallet af anmeldte lokaliteter i nærheden og det antal stjerner som disse har fået. Måske den første augmented reality-funktion som bliver mainstream?

Links:
Yelp.dk (den danske site)
Yelp kommer til Danmark (Newswire)
Martin Thorborg om Yelp i Danmark (YouTube)