Cinemagrafer – til museer og formidling af kulturarv


Bevægelige giffer? Glem alt om kitschede vejarbejdere –  cinemagrafer kan noget helt andet!

De fleste midaldrende mennesker husker trekanten med den lille mand, der stod og gravede ihærdigt på 90érnes halvfærdige websítes. “Under construction” stod der, og manden stod og gravede for ligesom at understrege, at der blev arbejdet på sagen. En anden tidstypisk gif var et lille brev, der fløj ind i en rød postkasse. Den kunne man fx klikke på, når man skulle sende en mail.  Den gang i 90´erne var der ikke meget liv på websites, og derfor fik de bevægelige giffer en vis udberedelse, indtil deres storhedstid ebbede ud – engang i løbet af 00´erne.

Nu har formatet fået en – lidt mere elegant – renæssance i form af cinemagrafer. Cinemagrafer fremstår som stillbilleder, med bevægelse i en lille del af motivet. Billedet her på siden er taget på Frilandsmuseet ved Lyngby. Bortset fra den bagerste gås, som æder, er resten af billedet i still.

Cinemagrafer er ikke nogen helt ny opfindelse, men i den seneste tid er der kommet flere apps, som kan klare jobbet hurtigt og nemt. App´en optager en ganske kort videosekvens, og med fingren markeres det område på skærmen, som skal være animeret. Et øjeblik efter er cinemagrafen færdig. (jeg har benyttet app´en fotodanz, som virker udmærket. Dog har den hos mig en tendens til at lukke uautoriseret ned)

Men hvorfor benytte en cinemagraf, når man i dag ligeså godt kan bruge en video? En video har bevægelse, men i nogle tilfælde så meget at det støjer. Og det er de færreste, der kan holde kameraet helt stille. Cinemagrafen samler opmærksomheden om den vigtige bevægelse i et billede, og trænger resten i baggrunden ved at fryse det.

Som nyt format er det lidt cool, og alene derfor kunne det være sjovt at se det på kulturarvswebsites. Men mon det ikke også kan anvendes narrativt:

  • Der er mange arbejdsopgaver i fortiden som har en repetitiv karakter, som egner sig til at blive cinemagraferet. En person, der fx kærner, karter, saver, ælter osv. gør de samme bevægelser igen og igen, hvilket egner sig fortrinligt til cinemagrafens format.
  • Teknikken kan skabe liv, som til trækker opmærksomhed. Fx ved at kun ét stofstykke på en tørresnor bevæger sig.
  • En person kan fokuseres i forhold til andre – fx ved at lade vedkommendes hår, forklæde etc. bevæge sig, mens resten af optagelsen står stille.

Hvis nogen har links til kulturhistoriske cinemagrafer vil det være spændende at få tips om dem. Jeg gætter på, at de kan bruges på kulturhistoriske websites – men hvorfor ikke som et anderledes illustrationsindslag i udstillinger?

Links:
Cinemagraph
(Wikipediaopslag)

Tools:
Fotodanz på (app til Android)
Microsoft Cliplets (app til desktop)
Kinotopic (app til iPhone – gratis)
Cinemagr.am (app til iPhone – betaling)

En kommentar

Der er lukket for kommentarer.