Det ville jeg hacke, hvis jeg ku´ – til #hack4dk


5 – 6 oktober er historiske datoer i kulturarvens verden, for så løber det første hackathon på dansk kulturarv af stabelen. Jeg kan ikke hacke – men der er tjenester, som sikkert er urealistiske – men som det kunne være sjove at se nogen lave.

Det er desværre ikke alle de fede kulturhistoriske baser og steder, der er åbne og til at hacke på. Endnu. Forhåbentlig kommer den dag, hvor fx Modstandsdatabasen er åben og har en webservice. For slet ikke at snakke om de virkeligt tunge drenge som Dansk Demografisk Database, med sine 15 millioner poster om fortidens danskere.  Mange baser blev skabt i en tid, hvor “åbent API” og “webservice” ikke rigtigt var opfundet endnu.

De datasæt, der kan arbejdes med er:
Danmark set fra luften
Historisk Atlas API
SMK 158 free artworks
Collection Space API
Wikimedia API
Fredede og bevaringsværdige bygninger
Fund og Fortidsminder
Museernes Samlinger/Kunstindeks Danmark

Jeg kan som sagt ikke hacke noget, men hvis jeg kunne, så ville jeg måske prøve at lave:

1) Fortidsminde-tjek-ind 
En service, der tager udgangspunkt i Danmarks 33.000 fredede fortidsminder og blander dem med trafikoplysninger samt nem adgang til en almindeligt brugt tjek-ind- eller anmeldelsestjeneste. Jeg vil også kunne se, hvilke andre attraktioner/cafeer, der er i nærheden, og jeg vil gerne have adgang til selv at skrive anmeldelser, som vises på fortidsmindetjenesten, men selvfølgelig også går videre til fx Tripadvisor eller Foursquare

2) Colormatch 
I Museernes Samlinger kan man primært søge efter meget saglige kriterier som fx årstal, sted, museum m.m. Man kan ikke søge efter fx røde ting. Spillet crowdsourcer en kategorisering på farver. Som spiller får man præsenteret en genstand og skal derefter angive, hvilken af 8 farver, der er mest fremherskende. Er den viste genstand fx et rødt forklæde, dapper spilleren på en rød firkant, som derefter kan placeres i et spillefelt. Opgaven kan fx være at placere 5 ensfarvede firkanter på række for at vinde. Spillerens kategorisering går tilbage til en database, hvor den er med til at danne grundlag for farvebaseret søgning.

3) Audioguide til fredede bygninger
Kulturstyrelsens database med fredede bygninger rummer masser af oplysninger om bygninger over hele landet. Oplysningerne findes dog kun som tekst. Med en app som kombinerer en tjeneste til lydoptagelse med visning af feltet “bygningshistorie” databasen, kan jeg deltage i at få indtalt oplysninger. App´en prompter mig, når jeg er i nærheden af en fredet bygning, hvor der mangler lydindtaling.

4) Alt-i-en Multitjenesten
En tjeneste, der samler flere af de hack-bare geobaserede oplysninger: DK set fra luften, Historisk Atlas, Fredede Fortidsminder i én tjeneste, med visuelt lækkert interface. Noget jeg kan bladre i via store billeder…. lidt som den nye G+. Gerne med en nem genvej til at pinne de lækreste billeder.

5) Min historiske strøm
Det her er sikkert ikke praktisk muligt, men hvis det var, så ville jeg lave en tjeneste, som gjorde det nemt for mig at samle mine historieinteresser ét sted – og derfra sprede det ud på flere af de tjenester, hvor jeg er. En slags “GetGlue-og-Storify-møder-Memolane”. Med tjenesten knytter jeg selv oplysninger fra de hack-bare tjenester ind på de steder, hvor jeg tjekker ind, eller de fotos jeg tager.

6) Omvendt og animeret Historypin
En tjeneste baseret på DK fra luften eller anden billedtjeneste. I stedet for at lægge gamle billeder ind i en ny kontekst, tager jeg nye billeder – med forskellige filtre – og masher dem med gamle. Jeg kan gøre det hele i fotoapp´en.
I luksusversionen kan jeg også applicere en form for animation eller lignende. Det kunne fungere som i fotodanz eller jeg kunne optage 360-graders fotos med gamle billeder i en form for collage – og dele det. Pointen er, at jeg på stedet selv kan lave en sjov og visuel formidling af det jeg oplever.

7) Visning af fund på kort
En tjeneste baseret på en korttjeneste i kombination med Fund og Fortidsminder kombineret med Museernes Samlinger. En helt enkel app, som basert på GPS fortæller mig, hvad der er fundet/indleveret herfra, hvor jeg står. En lidt “Kringla-agtig” ting. Måske har den også en push-funktion som fortæller mig, hvis der er et museum eller arkiv, som savner genstande, fotos og arkivalier fra netop dette lokalområde.

8) Et “Lav-din-egen app-og-søgetjeneste-dashboard”
Det er ikke alle, der kan hacke noget selv, men de fleste kan være med på at vælge fra nogle menuer, sætte flueben og klikke next-next-finish. Så en virkelig fed ting ville være et dashboard, som satte brugere i stand til – meget nemt – at lave egne apps, tjenester og udvalg fra alle de services, der kan hackes på. Et eksempel: Hvis jeg var en lokalhistorisk forening på Vestfyn, ville jeg – via dashboardet – kunne sammensætte et lille søgefelt, der kun søgte i vestfynsk materiale fra alle tjenesterne og måske inddrog geotagget materiale fra institutionerne på Flickr. Og dén lille feature kunne jeg bruge til at berige den lokalhistoriske forenings blog eller website. Jeg tænker mig en tool, der minder lidt om “Custom Search Builder” fra Digital New Zealand. (Denne idé havde jeg glemt, så den er tilføjet senere, 03.10.12)

…og sidst – men ikke mindst – så ville jeg sidde glæde mig til, at der blev åbnet op for endnu flere datasæt. Og det kan jeg selvfølgelig godt gøre, selvom jeg ikke kan hacke  :-)

Links:
Hack4dk – hack your heritage

7 Kommentarer

  1. En virtual reality app med historiske fotos. Som en blanding af Layar og History Pin. Så man kan stå et sted i byen og se billedet af hvordan det ser ud nu – og så swipe eller flytte på en tidslinie, og få nutiden overlejret af historiske fotos.

  2. – jeg ville lagd noe inspirert fra Tate magic ball, men prøvd å finne mer ut om brukeren enn sted, vær, lyd og dato. Kanskje sinnsstemning, om man var sulten eller tørst, var i jobb eller fritid.

  3. Det er nogle fede idéer :) Vi dukker også op med 1,5 millioner personer og 1,7 millioner adresser mm. som er registreret i politietsregisterblade.dk ført mellem 1890 og 1924. Vi har endnu ikke et åbent API, men det håber vi at få hjælp og vejledning til at udvikle. Vi ses!

Der er lukket for kommentarer.