Historier bringes til live med Google Cultural Institute


På det nye site Google Cultural Institute viser Google 42 fortællinger fra fortiden. Fortællingerne er relateret til store begivenheder og hændelser i verdenshistorien og strækker sig over billeder fra det britiske imperium anno 1905 til bidrag om Nelson Mandela´s liv og virke og de første post-apartheid-valg i Sydafrika ved 1900-tallets slutning. Det er med andre ord ca. ét århundredes historie i tekst, animationer, videoer og fotos, som Googles kultursite indeholder.

Undervejs gennem århundredet findes bl.a. historien om Anne Frank, Dronning Elisabeth 2´s kroning og rystende beretninger om Holocaust, baseret på materiale fra bl.a. Yad Vashem-projektet og Auschwitz-Birkenau  museet.

Siten, som fortsat søger nye partnere blandt museer og arkiver, er enkel at arbejde med, visuelt flot og enkel i sin navigation. Der er ikke materiale fra nogen af de nordiske lande (endnu) men det kan jo måske komme.

Én ting undrer dog: uanset hvor meget jeg leder, synes jeg ikke, at jeg kan finde muligheden for at embedde en visualiseret beretning andre steder. Jeg kan dele på Facebook og Twitter (samt G+, naturligvis) men jeg kan ikke trække en samlet historie ud og fx bruge den på en anden site eller blog. De dele af Google Cultural Institute, som rummer enkelte albums med fotos m.m., er heller ikke umiddelbart delbare. Jeg synes heller ikke, at jeg kan finde et API til de nørdede?

Lidt ærgerligt, for det er velvalgte objekter samt dokumenter og bevægende beretninger. Jeg ville gerne dele og der er sikkert fx skolelærere og andet godtfolk, som gerne ville bruge og kontekstualisere sitens indhold i mange, fornuftige sammenhænge.

Links:
Google Cultural Institute
Yad Vashem
xxx