Ny historisk madblog – norske arkivarer går i køkkenet


Eli Fure og Bente Engelsen fra det norske rigsarkiv. Det er Bente, der skriver bloggen.

Det er måske ikke madblogs, der mangler, og heller ikke historiske opskrifter. Men den nye blog Historisk Kokekunst fra det norske rigsarkiv er noget særligt. De norske arkivarer publicerer ikke bare opskrifter. De laver også mad!

Der er flere blogs, som bringer opskrifter. Og der er museer og arkiver, som har afsnit med gamle opskrifter på deres websites. Men Historisk Kokekunst skiller sig ud. Det er lidt af et “Julie & Julia” koncept, som arkivarerne har kastet sig ud i. I stedet for blot at publicere opskrifter, laver de mad!

Riksarkivet har dannet en klub, “Historisk kokeklubb i Riksarkivet”, hvor man afprøver de gamle opskrifter, tester, prøver sig frem – bl.a. med råvarer og med at lave maden uden de nøjagtige angivelser af mål og vægt, som vi er vant til i dag.

Udgangspunktet for forsøgene er et arkivalie, som bærer den enkle og mundrette tittel “Familie-Stamrulle vedkommende Eliesonske, Ankerske, Collettske, Kiønigske m.m.m. Familier, fra Slutningen av 1600 til 1874 o.s.v.“. Man kan ikke lige se det af titlen, men indholdet viste sig at være et hæfte med temmeligt alsidigt indhold: anetavler, latinske visdomsord, væveanvisninger – og altså også madopskrifter. Hæftets proveniens er i øvrigt lidt dunkel, hvilket naturligvis ikke gør det mindre interessant.

Når vi på kulturarvsinstitutionerne arbejder med fx opskrifter, er det sjældent at vi selv involverer os. Vi publicerer anvisninger, og måske får vi en professionel – måske ligefrem en kendis –  til at afprøve metoder og opskrifter. Det er sjældent, at vi involverer os selv, på dén måde, som de norske arkivarer har gjort. Vi tør sjældent gå ud over dét, som er vores centrale faglige kompetencer. At gå i køkkenet selv er uhøjtidelig formidling i øjenhøjde – respekt og masser af kokkehuer til de norske kollegaers idé.

Links:
Historisk Kokekunst (tumblr)
Historisk Kokekunst (Twitter)
Historisk Kokekunst (Pinterest)
Familie-Stamrulle vedkommende Eliesonske, Ankerske, Collettske, Kiønigske m.m.m. Familier, fra Slutningen av 1600 til 1874 o.s.v. (arkivaliets beskrivelse på arkivportalen)

En kommentar

Der er lukket for kommentarer.