BallinStadt kombinerer museum og arkiv


ballinstadt
Roligt øjeblik i BallinStadts læsestue. Selvom jeg besøgte stedet 3 dage før jul, var der konstant folk – bortset fra dette splitsekund :-)

Går man efter en almen kulturoplevelse – eller vil man finde historisk information, der har en helt personlig betydning? Hvorfor kan man ikke få begge dele samme sted?

Arkivers læsesale, telefonvagter, webtjenester og mailbokse bruges hver dag af mennesker, som har et vigtigt ærinde i fortiden. De søger konkrete oplysninger, som tager udgangspunkt i dem selv. Hver dag er der også mange mennesker, der går på museum for at få en god – og gerne lærerig – dag sammen. De søger en oplevelse. Tænk, hvis man kunne forene de to, hver for sig meget stærke tilgange? Udvandrermuseet i Hamborg – BallinStadt – prøver.

I sidste del af 1800-tallet var Hamborg Europas største udvandrerhavn. 5 millioner mennesker rejste herfra med destination mod et – måske – bedre liv. Rederiet HAPAG, hvor Albert Ballin var direktør, drev en slags “emigranthostel”, store haller, hvor udvandrerne boede indtil de skulle sejle. I dag er hallerne museum. Gæsten kan blive klogere på udvandringens historie, spille “simmigrant”-spil, “følge”  fiktive udvandrerprofilers historie og se sovesalene. Besøget kan slutte i restauranten, der er indrettet i den gamle kantine, og serverer retter, der er baseret på opskrifter fra dengang. Museet har et stort potentiale: det er en vigtig “almen” historie, mange europæere har udvandrere i deres familie – og amerikanske gæster er efterkommere af udvandrere, som måske rejste via Hamborg.

Historien om de arkivalier, der er nøglen til oplysninger om de enkelte udvandrere, har også deres plads i museet. Ved at inddrage arkivalierne i udstillingen får den en ekstra dimension: Der sættes fokus på, hvordan man får viden om udvandrere – og på, at enhver i princippet kan tage rejsen ind i sin helt egen fortid via originale kilder. Den personlige rejse ind i historien kan begynde her.

I modsætning til lister fra fx Bremen, har Hamborgs passagerlister fra 1850 – 1934 overlevet (med visse huller) og er i dag en del af Statsarkivets samlinger. Listernes digitalisering og indeksering startede i 1999, som ét af de første virkeligt store tilgængeliggørelsesprojekter. Desværre er Hamborglisterne, til trods for deres vigtighed og unikke karakter,  ikke gratis at benytte. Brug af dokumenterne kræver en konto hos amerikanske Ancestry. Men i BallinStadt kan man søge gratis på computere, der er opstillet i en lille læsestue, sponseret af firmaet.

Digitalt gør det muligt at kombinere oplevelse og undersøgelse samt alment og personligt. Ethvert museum kunne i princippet tilbyde adgang til søgning i lokalhistoriske eller emnerelevante dokumenter fra mange forskellige institutioner, som en del af tilbudet onsite. Det kunne betyde høj “dwell-time” og sikkert lægge grunden til videre brug via web.  Hvilke museer inkluderer mulighed for egentlig research og brug af digitaliserede arkivalier?

Links:
BallinStadt – Auswandermuseum – website
Fotos fra BallinStadt – flickr
Hamburg Passengerlists 1850 – 1934 (kræver betalings-abonnement)

En kommentar

Der er lukket for kommentarer.