Hvorfor er genealogiske data så kedelige?


geneagraphic-ikon
Klik på billedet for at se hele “genfografen”

Genealogiske data er naturligvis ikke kedelige for den, der har samlet dem. De er heller ikke kedelige for den, der har interesse i de personer og slægter, som data handler om. Men kunne de fleste præsentationsformer ikke spices lidt op?

De programmer, der anvendes til slægtsforskning, kan i reglen udskrive forskellige rapporter, præsentationer og ark. Men mit indtryk er, at det primært er print og præsentationer til “arbejdsbrug” for slægtsforskeren. Der kan fx printes person- og famiieark samt forskellige former for anetræer, anesole, osv,

Men er der ikke genealogiske udbydere, der har haft kig på visualiserings- og “infograftrenden”? Jeg har forsøgt at finde frem til tjenester og sites, der tilbyder udformning af genealogiske infografer, men hidtil uden held. Der er mange tjenester, der som fx Visua.ly eller infogr.am kan lave flotte og informative præsentationer af mange forskellige slags data.

De fleste slægtsforskere har pæne mængder af data i deres computere. En slags “Big Data” i miniformat, skabt med udgangspunkt i en enkelt person. Data, der kunne præsenteres på mange flotte og oversigtlige måder, og fx vise, om en persons aner primært fødte drenge eller piger, hvad de mest almindelige (sjældneste) navne var, hvilke erhverv folk havde, hvor de boede og hvad den hyppigste levealder var. Eller måske, hvilke fødsels- og dødsmåneder, der var de hyppigste og hvor mange børn, der var i de enkelte familier.

Det kunne være en tjeneste, hvor brugeren havde mulighed for at uploade hele sit datasæt i gedcom-format, og derefter vælge mellem forskellige parametre og visualiseringsmuligheder. For en tjeneste, der kender masser af brugerdata, kunne det desuden være muligt for “uploaderen”, at sammenligne sine egen datasæt med mængden af indhold, der stammer fra andre. Fik “mine formødre” flere eller færre børn end andre, der boede i de samme jyske sogne? Eller i forhold til andre kvinder i samme aldersgruppe – verden over?

Findes der “genfographic”-tjenester, som jeg bare ikke har opdaget, eller var det en ide til kommende hackathons?