Kan historie og museer være til at grine af?


humor-paa-museum

Västerbottens Museum har startet et projekt, der ikke lyder særligt nyskabende: lydfiler som gæster selv kan hente. Men det ER anderledes – for tanken er, at det skal være sjovt.

Västerbottens Museum er et frilandsmuseum, og via lydfilerne, som er pakket i bøtter  (“burkar”) kan gæsterne høre noget, der bedst kan betegnes som røverhistorier. Der er ikke ét gran af sandhed i fortællingerne, som “humorprofilen” Sven Björklund fra gruppen Klungan har skabt. De små fortællinger varer mellem 45 sekunder og 2 minutter. Der er også noget lidt anderledes ved den måde, gæsterne henter lyden på. Ikke noget med at downloade en hel app eller scanne koder med sin smartphone. Lyden hentes ved, at gæsten selv genererer den strøm, der skal bruges til afspilningen (det er noget med at dreje på håndsving, så vidt jeg forstår).

Västerbottens Museum har et særligt fokus omkring fortælletradition, og det er en del af grundlaget for den nye satsning. Men ellers er det sjældent, at vi tør blande humor og historie. Historie er et meget alvorligt emne, og noget man sjældent gør grin med. Det seneste – og eneste – eksempel på et dansk “format”, jeg kan komme i tanker om, som rummede et historisk-humoristisk element, var “Finnsk Fjernsyn”. Det var en samling sketches fra årtusindskriftet, der med Finn Nørbygaard i “hovedrollen” bl.a. tog fat på 1864 og slaget ved Dybbøl samt nazisters måde at få jyske sabotører til at tilstå.

I udlandet – navnlig Storbritannien – er der en ganske anderledes tradition. I klassikere som Blackadder og ‘Allo ‘Allo havner både Elizabeth den Første og Anden Verdenskrig som del af en ramme, hvis primære element er humor. Ingen af dem er vist – lige så lidt som Monty  Python, når de optræder som Den Spanske Inkvisition, tiltænkt et “lærende element”.

Det er i højere grad tilfældet med de små sketches fra Horrible Histories, der bruger parodier på nutidige formater, fx makeovers og “rescue”-programmer: I Historical Fashion Fix forvandler en meget metro-gay-trendy-stylist en middelalderbonde til herremand og de victorianske samaritter rykker ud for at kurere nutidige skavanker med datidens kure. Der findes andre eksempler på utraditionelle historieformater, fx Drunk History/Den Fulde Historie, hvor formidleren inden optagelsen har drukket en betydelig mængde alkohol. Dét sætter naturligvis sit stærkt forenklende præg på fortællingens udvalg og kompleksitet (…nogle i en sådan grad, at de brækker sig… så don´t try this at home…). Et andet specielt koncept er babes, der i temmelig let påklædning, formidler historiske fakta (med varierende faktualitetsgrad).

Humor – og utraditionelle formater – kan lette på det ret intellektuelt “tunge” præg som historie godt kan have. Historie kan let komme til at virke som et emne, der er vanskeligt at gå til på en uformelt måde. Vi véd jo ret meget om, hvordan historien formede sig, og dét levner kun begrænset plads for kreativitet, fortolkning og leg. Den kontrafaktiske tilgang har rokket lidt ved det – men kunne humor ikke tilføre noget mere?

Humor rummer naturligvis altid en risiko for at eksotisere fortidens mennesker og tankesæt eller at gøre grin med dem, En anden problemstilling kunne være faren for at “det sjove” fjerner fokus fra “det rigtige”.  Men dette er ikke særegent for humor – problemstillingen om formens indflydelse på indholdet er vanskelig at komme udenom i enhver formidling.

Vi behøver heller ikke at gøre fortiden til grin. Kan vi le af os selv, set gennem fortidens briller, eller af nutidens svagheder i en historisk setting, og lære noget om historie af det? Er det ikke også muligt at grine med fortiden istedet for at grine af den?

Endeligt tyder meget jo på, at man også kendte til humor førhen. Så måske ville fortidens mennesker have grinet med, og syntes godt om platte, fjollede og sjove historieformater?

Links:
Humor skal locka besökare til museum (MyNeewsdesk)
Klungans website
Klungan – Wikipedia-opslag
Västerbottens Museum

Anderledes historie:
Drunk History (YouTube-kanal)
Den fulde historie – Christian IV´s kærlighedsliv
College Humour – Verdenshistorien på Facebook: Elizabethan Era
Hot Facts and Fun Girls – 14 Facts About Ancient Egypt
Finnsk Fjernsyn – Slaget ved Dybbøl
Finnsk Fjernsyn – Christian den Fjerde og hans visioner
Horrible Histories – Historical Fashion Fix
Horrible Histories – My big fat medival Scottish Wedding
Horrible Histories – Victorian Paramedics
Blackadder
‘Allo ‘Allo

1000 tak til @runemester, som gjorde mig opmærksom på, at Horrible Histories er meget mere end de historiske samaritter.

3 Kommentarer

 1. Kære Charlotte – Spændende skriv:-) Jeg tror man kan finde mange eksempler på humor og latterkultur i teaterets og litteraturens verden. Holberg, shakespear, Rabelais m.fl. var alle samfundsdebatterende gennem latterkultur.at hive kulturarv op på et metaniveau gennem latter er faktisk også det som finder sted på Frilandsmuseet når der her opvises ældre teaterstykker nu med det gøgleriske strejf som netop et en kendt historisk formidlingsform. Så ja – hvad er kulturarv? Og enig- formidling gennem humor virker ofte stærkere end det intellektuelt tunge, men jeg tror også at latterens greb faktisk er meget svære at mestre end det intellektuelle!:-) kh Ida

  1. Tak for kommentaren Ida!
   Uden at vide så meget om latterkultur som du gør, så tror jeg du har meget ret i, at humor er sværere at mestre end det nøgterne og intellektuelle. Jeg tænker, at humor er som en slags kulturelt sprog, der kræver, at man kender rigtig meget til det miljø man kommunikerer i?
   kh
   Charlotte

Der er lukket for kommentarer.