Så er der Google Books i Danmark – UDEN censurerede hippier


google-books
I Google Play kan man nu også finde danske bøger til sin tablet eller telefon. Der er historisk fiktion og klassisk faglitteratur, både til at købe og hente.

Bøgerne er udgivet på forlagene Gyldendal, People’s Press, JP/Politikens Forlag og Lindhardt og Ringhof, og priserne ligger fra ca. 50-80 kroner og opefter. Dog er en lang række børnebøger væsentligt billigere og  fra Googles engelsksprogede del kommer desuden en lang række gratis titler – hvor det dog ikke rigtigt lykkedes mig at finde nogen danske endnu.

Bøgerne kan hentes til forskellige devices – endog til Windows via en uofficiel app – og en god pointe er, at det er muligt at “læse videre” uanset hvilken af sine devices man bruger.

Er der så noget kulturarv? Ja, det er der. Eksempelvis biografier, hvor man kan købe Bodil Wambergs “Leonora Christina” eller “Frederik 2” af Poul Grinder-Hansen, samt en række titler, der handler om personer med betydning for lidt nyere historie. Fikton/faktionsgenren er også repræsenteret med bøger af fx Jane Aamund og Hanne Reintoft. Og så er der Peter Øvig Knudsens hippiebøger – uden røde æbler over de “anstødelige” steder.

Nyere faglitteratur er der måske ikke i så stort omfang, men blandt de bøger. som er gratis, kan man finde masser af faglige klassikere. Gamle (meget gamle) værker om fx oldtid, runer – middelalderviser og lignende. Også indenfor folkloristikken er der klassikere at finde fx Svend Grundtvigs “Gamle danske Minder i Folkemunde” fra 1857 eller prøver på nogle af J. M. Thieles folkesagn (… ikke “brødrene Thiele”, selvom han godt nok var inspireret af Grimm´erne). Danmarks – og måske endog hele verdens – største folkemindesamler, Evald Tang Kristensen er også repræsenteret med flere publikationer (dog desværre ikke “Danske Sagn” eller “Minder og Oplevelser”). De genealogisk interesserede med hang til det gejstlige kan få et gratis eksemplar af den uomgængelige “Wibergs Præstehistorie” og Lengnick´s “Personalhistoriske Bidrag”.

Når man har hentet en gratisbog – via sin Google-profil – står den den på en ikke skeumorfistisk hylde, og man kan iøvrigt også downloade den som pdf, hvis denne trang skulle melde sig. Blandt fremtidsønskerne til Google Books ville jeg nok fremhæve at flere måder at søge på kunne være fedt, ligesom muligheder for at tagge, rate el lign. hvilket jeg ikke rigtigt fandt.

… åh jo – også mere Tang Kristensen, naturligvis!

Links:
Google Books på Play
Google er nu i skarp konkurrence med din boghandler (Computerworld)
Omtale på Google´s presseblog