Arkivformidlingens milepæle i Norden


arkivdetektiv
Karin Sjöberg, Nordens første arkivpædagog, i rollen som “arkivdetektiv” (Foto fra arkivformidlingsbloggen – arkivformidling.wordpress.com)

Sammen med gode artsfæller prøver jeg i øjeblikket at sammenstille en lille oversigt over de vigtigste milepæle inden for arkivformidling i Norden. Oversigten skal helst rumme 3 tiltag pr. årti pr. land og udgøre en slags wall-of-fame for nordisk arkivformidling.

Tiltagene skal være markante. Dvs projekter og produkter, som enten har været udtryk for deres tid, markeret et nybrud, der har dannet skole eller været “det første” tiltag indenfor et bestemt område. (Listen opdateres i samarbejde med bl.a. Mette Henriksen og Bente Jensen)

1990 – erne
1992: KIP-projektet startes (Danmark)
Kildeindtastningsprojektet – Nordens største og første (?) egentlige crowdsourcing-projekt, hvor frivillige indtaster oplysninger fra folketællinger i en samlet database.
Projektet lever fortsat, og rummer i dag over 15 millioner brugerskabte poster.

1995: Lena Medin udvikler den første ”arkivväska” (Sverige)
Det sker på Landsarkivet og föreningsarkivet i Östersund
”Östersundsväskan” bliver grundlag for den formidlingsform til skoler, som betegnes ”väskmodellen”.

1998: Arkivens Dag afholdes for første gang i Norden (Sverige)
Arkivens Dag – arrangementet afholdes i Sverige og er støttet af ”Kultur i hela landet”.
De efterfølgende år får dagen støtte af Stiftelsen Framtidens Kultur og dagen har siden bredt sig til hele Norden.

1998: digitalarkivet.no oprettes (Norge)
Digitalarkivet adskiller sig fra andre nordiske arkivers databaser m.m. ved tidligt at medtage brugerskabte ressourcer i et særligt afsnit, kaldet ”digitalpensjonatet”.
Dette udgør derfor det første større projekt i Norden, som inddrager samlede, brugerskabte ressourcer.

1997: Ansættelse af arkivpædagog (Sverige)
Karin Sjöberg, Nordens første egentlige arkivpædagog, projektansættes af Skånes Arkivförbund. Ansættelsen gøres permanent i 2000.

00-erne
2001: ”Historia på riktigt” udkommer (Sverige)
Historia på rikitigt” er skrevet af Eva Sjögren Zipsane & Catarina Lundström og udgivet af Skånes Arkivförbund Dette er det første større forsøg på at samle best practises for arkivformidling i de nordiske lande.

2003: Første nordiske konference om arkivformidling (Tværnordisk)
Et nordisk arkivformidlingsnetværk dannes blandt interesserede i fagfeltet. Den 14. marts 2013 afholdes det første, nordiske seminar i København, med den danske Arkivforening som organisatorisk forankring.

2008: Blog om arkivformidling (Danmark)
På bloggen arkivformidling publiceres den første post 4. december 2008. Bloggen, der er den første om arkivformidling, anvendes bl.a. til den første nordiske konference med fokus på arkiver og 2.0. Den drives i dag af ODA´s formidlingsnetværk.

2008: Norsk Lokalhistorisk Wiki startes (Norge)
Lokalhistoriewiki.no er det første, langsigtede og formelle samarbejde mellem kulturarvssektoren (herunder arkiver) og Wikipedia. Wikien udvikles som ”stand-alone-wiki” men i samarbejde med centrale administratorer fra Wikipedia.
Norsk Lokalhistorisk Wiki danner model for andre lokalhistoriske wiki´er, bl.a. i Danmark.

10-erne:
2010: Arkiv på Flickr Commons (Norge)
Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane får, som det første nordiske arkiv (eller var der andre før??) en tilstedeværelse på Flickr Commons. Commons adskiller sig fra andre fototjenester ved at tilgængeliggøre materiale med Creative Commons-licensen CC-0, hvilket betyder, at materialet er frigivet til enhver brug.

2011: Første nordiske arkiv-app (Norge)
Stiftelsen ASTA udgiver i efteråret 2011 en Android-app til arkivportalen.no. Via app´en er det bl.a. muligt at logge ind på brugerprofil og bestille arkivalier.

2011: Arkivformidling bliver universitetsfag (Norge)
Den første formelle uddannelse i arkivformidling universitetsniveau oprettes ved Høgskolen i Oslo.

2011-12: Arkivblogs (Norge)
Riksarkivet i Oslo lancerer forskellige arkivblogs  (”Dokumentene forteller” og ” Historisk Kokekunst”). Der er næppe tale om de første arkivblogs, men om nogle af de første arkivblogs, der over længere tid formidler konkrete emner rettet imod en bred offentlighed. Det er tillige den første brug af tumblr.

2013: Wikipedian in residence (Norge)
Riksarkivet (N) er det første nordiske (rigs)arkiv, som ansætter en wikipedian in residence til et wiki-projekt.

Er der fejl i ovenstående – eller er der oplagte projekter, som lever op til kriterierne, men ikke er med (fx fra andre nordiske lande) så vil det være fedt med et tip og nogle links i kommentarfeltet :-)