“Forandringsfotos” – en ny trend?


portrait-mash

Vi tager billeder. Mange billeder og hele tiden. Og vi bruger i stigende grad billederne til at fortælle historier med. Den visuelle fortælling kan udtrykkes i fotos, der rummer andre fotos, bygger på deres motiv og opstilling, eller er mashet sammen med dem.

I gennem de seneste år er en lang række af nye fotoformer af denne art myldret frem på skærmen. Måske startede det med “looking-into-the-past” genren, hvor fotos forholder sig til et sted, og viser såvel fortid som nutid i samme billede? Denne type gengivelser har jeg tidligere skrevet om i indlægget “Kan kunstens udtryksformer bringe os tættere på historien?”.

Den “nye” trend er fotos, der i langt højere grad indeholder personer. Det kan fx være fotos, der masher personer, som er i slægt med hinanden eller personer i “før-og-efter”-shots, Det er ikke særligt svært at lave. Billedet i dette indlæg er lavet på ca. 1/2 time i GIMP (man kunne sikkert også bruge pixlr). Der er 45 år mellem de to anvendte billeder, som er et mash af hhv. min mormor og mig selv, begge fotograferet som 18-årige.

Den “nye” fototrend kan også vise personer, der reenacter forskellige situationer (fx fotos fra deres barndom) eller folk, der “overtager” den positur, som en statue har i et museum. Fælles for disse fotos er, at de tit fortæller en personlig historie, om forandring. En forandring, der enten er der – eller netop er minimal.

Det er en trend, der kunne bruges til sjove ting på en kulturarvsinstitution. Man kunne fx:

 • Opfordre gæster til at kopiere positur fra malerier, skulpturer, etc.
 • Reenacte stil og opstilling fra kendte kunstværker derhjemme
 • Reenacte “børnefotografier” i udstillinger (både person og rum ville være ændret)
 • Fotografere personer før og efter museums/arkivbesøg

Navnlig den sidste idé kunne rumme et spændende resultat. Når en bruger/gæst har været på arkiv/museum – kan man så SE oplevelsen på dem? Har det mon en synlig effekt at være i nærkontakt med kulturarv?

Links:
Adults replicating great childhood photos (thatslikewhoa.com)
Portraits genetiques (Fotograf Ulric Collette´s website)
Family Tree og AgeMaps (Fotograf Bobby Neel Adoms)
Age face tranformations (dogva.com åbner i lightbox)
Awkward Years Project (tumblr.site)
We Are Not Dead (lalagesnow.com: soldaterfotos før, under og efter krig)
Half-Drag Portraits Show the Before & After Transformations of NYC Drag Queens (Petapixel)
Half (fotoserie af Roman Sakovich – skabt med makeup)
Positioning with statues… (Daily Mail)

4 Kommentarer

 1. Hej Charlotte,
  tak for det fine indlæg! Jeg synes det er en rigtig spænende idé at bruge denne trend til kulturinstitutioner. Jeg kunde forestille mig at et museum senere godt kunde samle disse billeder på Instagram eller Pinterest, så vel som blog eller hjemmeside.
  Kh, Marlene

  1. Tak for din kommentar Marlene! Det med Instagram eller Pinterest tænkte jeg slet ikke på, da jeg skrev indlægget, men det er en super idé! Mon ikke også mikrovideoer kunne noget her? Man må også kunne lave nogen små fine Vine’s – med udgangspunkt i processen.

Der er lukket for kommentarer.