Touch-borde med 3D føle-effekt


Tænk, hvis man kunne røre på museet. Bare pille en lille smule ved dét der guldhorn (sværd, tøjstykke, lerkrukker…etc.) Med fremtidens touchborde kan det blive virkelighed.

Disney laboratorierne har udviklet et touchbord, som lader brugeren føle de projekterede objekter med fingrene. Illusionen af berøring skabes gennem “elektriske vibrationer”.

Teknologien er som skabt til museer, hvor originale objekter i sagen natur ikke kan berøres af alle. Der er mange muligheder:

1) At kunne berøre en museumsgenstand i 1:1 – som den står i montren
2) At føle genstande, sådan som de oprindeligt har føltes
3) At kunne simulere berøring af organiske materialer (fx fødemidler o.lign.)
4) At kunne føle på “farlige” genstande uden skade ( knive, spydspidser)
5) At kunne simulere følelsen af forskellige arbejdsprocesser (fx vævning)

En helt oplagt mulighed er naturligvis anvendelse i formidling overfor synshandicappede eller andre, som har særligt glæde af en taktil tilgang.

Links:
Disney lets you feel 3D objects on a flat screen (Wired)
Disney lets users feel 3D objecys on a flat screen (Gizmag)
Disney invents touch-screen that lets you feel textures (Washington Post)
Disney just figured out virtual textures (Time – tech)

2 Kommentarer

  1. Det er godt nok spændende. Det gippede i mig, da der blev følt på en kaktus, men det fik mig til at tænke på, om man også kan simulere kølighed/fugt og varme/tørhed?
    Forleden talte min 90-årige mor og jeg om 3D hologrammer vi så i Disneyland i Californien i 1977. Og vi konkluderede, at det havde man ikke rigtig set nogen udvikling i gennem årene. Jeg troede engang at man ville kunne bruge det i museerne, så folk kunne se “genstandene” fra alle vinkler. Men det gør man jo nu med digitalt styret “støbning” (husker ikke fagudtrykket).

    1. Du mener 3D-print? Ja, det er også en rigtigt spændende teknologi – helt præcise og aldeles virkelighedstro objekter. Jeg ved ikke, om der kan simuleres kulde etc… Men det ville jo være fedt!

Der er lukket for kommentarer.