AR-briller på museerne ….lige om lidt?


CastAR er en brille, som måske ikke er voldsomt fiks, men til gengæld har spændende egenskaber.

Brillerne er et Kickstarter-finansieret produkt, som giver bæreren mulighed for at se 3D-gengivelser af virtuelle genstande IRL. Brillerne har en række forskellige brugsmuligheder. Man kan spille virtuelle og 3-dimensionelle spil med venner og bekendte. Det kan endda lade sig gøre at spille med modstandere, som befinder sig langt væk, fordi brillerne kan “kalde op” via computeren.  Brillerne, der ikke skal veje meget mere end et par solbriller, får deres video-signal via en HDMI-forbindelse og kameraet er forbundet via en USB i pc´en.

De tredimensionelle objekter, som ses gennem brillerne, kan manipuleres og flyttes ved hjælp af en elektronisk “pind”, kaldet Magic Wand, der fungerer som en art joystick. Med brug af RFID-tags kan “ægte” spillebrikker få tilført liv, fx gennem visning af points m.m, ved siden af brikken. AR-briller kan naturligvis også bruges i fx undervisningssammenhænge – umiddelbart kunne man måske gætte på, at det kunne være en idé i forbindelse med fx anatomi eller lignende.

Når vi går i biografen for at se en 3D-film får vi et sæt briller udleveret. Har man et smart-TV, følger der også briller med. Hvad med udlevering af AR-briller på museum, på præcis samme måde, som vi idag låner en audioguide? Der endnu ikke så mange AR-tilbud for museumsgængere, selvom de findes. Fx har Kungliga Myntkabinettet et tilbud, som dog ikke er nøjere beskrevet på deres website.

Der er mange barrierer for BYOD på museer: devicens kompatibilitet med tilbuddene, WiFi-dækning, batteritid – samt naturligvis, at fx en mobil ikke er håndfri. Med en AR-brille opnår museumsgæsten håndfrihed, samtidig med, at oplevelserne kan antage nye dimensioner. Fortidens dyr og mennesker, kan fx “blive levende”, rummene kan fyldes af Easter Eggs mens fritsvævende kinetisk typografi sætter helt nye standarder for museumstekster.

Links:
CastAR – beskrivelse på Kickstarter
Technical Illusions (firmaet bag CastAR)
CastAR plans to assist you with reality (Forbes)