Stereoskop-billeder fra 1864 – krigen kan blive til jittergifs


1864-forposter

Stereoskopbilleder var 1800-tallets 3D-teknologi. De kan få nyt liv – som giffer.

Stereoskopiske fotos blev opfundet i midten af 1800-tallet og havde deres storhedstid ved århundredets slutning, selvom de brugtes helt frem til 1920érne. Teknologien bestod i, at et billede blev taget med to linser, der sad lidt fra hinanden. Det gav to næsten identiske billeder, der blev klæbet på et papstykke. Til fremvisningen bruges særlig hardware: papstykket sattes i en fremviser (et stereoskop) som sørgede for, at hvert af betragterens øjne kun så det ene foto. Dét gav en optisk illusion; det så ud som om motivet – skønt i sort hvidt – var i 3D.

Stereoskopbilleder forestillede bl.a. kulturelle rejsemål, naturseværdigheder, kunstgenstande m.m. og havde dermed en kulturformidlende og “oplysende” rolle. De mange “dobbeltfotos” findes i kulturarvsinstitutionernes fotosamlinger, og har måske ført en lidt tilbagetrukket rolle fordi det er de færreste, som har de stereoskoper, som giver billederne deres fulde værdi.

Fænomenet jittergifs kan bringe de gamle stereoskop-fotos lidt af deres liv tilbage. Det har bl.a. New York Public Library eksperimenteret med i tjenesten Stereogranimator, en online-tool, hvor gæster nemt kan ryste de gamle fotos sammen, så resultatet bliver noget, der minder lidt om en 3D-effekt. Det er tilsyneladende lidt af en trend, for der er steder på nettet, hvor man kan skabe denne type fotos – jittergifs – samt en app til iOS: Jittergram.

1800-tallets stereogrammer kunne også have karakter af nyhedsformidling, og da krigen i 1864 brød ud, blev den dækket af seks fotografer, heriblandt fire, der kunne tage stereoskopiske billeder. På Statens Arkivers 1864-flickr set med fotos fra krigen findes ét stereoskopbillede af en forpost. Men desværre kun ét. Heldigvis har Kalundborg Museum haft en særudstillinger om stereoskopfotos, og her findes begge gengivet.

Med begge fotos er det ret enkelt at skabe en bevægelig gif, som skifter mellem de to billeder – en jittergif. Når de “faste” figurer i billedet placeres præcis over hinanden, opstår en 3D-lignende effekt, som giver nyt liv til de gamle stereoskopbilleder.

Links:
Stereogranimator (online-stereostopanimationstjeneste fra New York Public Library)
Old Photographs pop to life in vintage 3D (The Daily Dot)
Jitter-GIF generator (online tool)
Jittergram (AppStore – findes ikke til android)
The Gilded Garden – kunstprojekt med stereoskopfotos (Kickstarter)
Kalundborg Museum – tidligere særudstillinger (Kalundborg Museum)