Billeder fra 1864 – krigen omsat til anaglyf 3D


dybbol-molle-1864

Gamle sort-hvide billeder kan blive til 3D med den anaglyffe metode. Resultatet skaber en effekt, der kan sammenlignes med fortidens stereo-fotos.

Det er relativt nemt at fremstille 3D-billeder ud fra helt almindelige 2 dimensionelle fotos. Anaglyf 3D skabes ved at manipulere et foto i røde og grønlige farvetoner, hvorefter billedet ses gennem briller, der har et rødt og et grønt glas. Tilsammen skaber briller og billdemanipulation illusionen af at se motivet gengivet i 3D.

Teknikken er ingenlunde ny, men hører til den suite af 3D-tilbud, som filmindustrien forsøgte sig med allerede i 1950´erne.

Jeg har gjort forsøget med fire forskellige billeder fra Statens Arkivers Flickr-set med 1864-fotos. De udvalgte billeder er to landskabsbilleder, hvoraf det ene forestiller det indre af Skanse 4, og har genstande placeret i både forgrund og baggrund.

skanse4-indre

Det andet, som viser Bustrup forværk, har perspektiv i form af en vej, der leder ind i billedet.

bustrup-forvaerk

De sidste to billeder, som jeg har valgt, viser personer. Det ene gengiver en enkelt person, en mening uden navn:

menig

Det andet er et gruppeportræt, som viser 8 officerer fra 1. infanteriregiment:

officersgruppe

I bedømmelsen af, hvad der virker (og OM det virker) er jeg desværre lidt hæmmet af, at jeg ikke er i besiddelse af et par briller med rød/cyan farvesætning på glassene. Derfor modtages feedback meget gerne.

Links:
Analyph 3D (Wikipedia-opslag)
Anaglyph 3D- extension (Firefox)
Pic3D (Online anaglyph konverteringstool)
Anaplyph tutorial (YouTbe video – Photoshop)
Creating an 3D anaglyph image in GIMP (YouTube video)
Lav dine egne 3D-billeder (fysiklokalet.dk – privat fysiklærers side)

2 Kommentarer

  1. Nej, det er ikke 3D. De tager fejl, min kære frøken. I virkeligheden er den parallaktisk forskydning imellem elementer forskellig afhængig af afstanden til beskueren.

Der er lukket for kommentarer.