Digital detox – skal kulturarven på afvænning?


dd-pic

Digitalt giver fantastiske muligheder som skal udnyttes. Så denne post skyldes ikke, at “Fanden er gået i kloster”. Men måske skal kulturarven også se på – og forholde sig til – trenden “digital detox”?

Begrebet “digital detox” er ikke så forfærdeligt gammelt. Det er ikke længe siden – august 2013 – at det blev registreret i Oxford Dictionary Online. Begrebet beskriver dét fænomen, som  indebærer at en person, i en periode, fravælger at anvende sine forskellige digitale muligheder og derfor er “unplugged”. Uden mulighed for at ringe, browse, bruge apps, twitte, dele og kommunikere som vi plejer. Som fx når Nogen vælger at tage en Facebook-pause, eller udskifter smartphonen med en gammeldags mobil – måske for længere tid, måske kun kortere, fx i ferien.

dd-definition

Egentlig er det ikke nogen underlig udvikling. For ca. 10 – 15 år siden var “Internettet” i højere grad et særligt rum. Det krævede adskillige aktive handlinger: Man tændte for sin computer og de fleste koblede sig op via modem. Så sad man med sit 56k-modem og ventede på forbindelse, til tonerne af den karakteristiske modem-opkalds-lyd. Man kunne vælge at browse uden billeder, fordi det gjorde det nemmere og billigere at hente siderne frem. Og for de fleste skete adgangen via stationære computere i hjemmet (eller på job/skole). Endnu i 2004 var det 41% af danskerne, som i følge Danmarks Statistik brugte nettet via telefonmodem eller ISDN.

Gennem de seneste år er flere og flere af os blevet “amplified individuals“, som hele tiden har muligheden for digital interaktion med vores omverden. I dag –  2012 – er det ca. 50% af befolkningen, som bruger nettet via mobil (54% af mændene og 47% af kvinderne iflg. Danmarks Statistik) . Fra at være et særligt rum, er det digitale blevet en del af vores almindelige, daglige hverdag. Vi kan kontaktes og kontakte hele tiden, og det er noget vi skal vænne os til. Og måske holde fri fra en gang imellem, netop fordi det er blevet normen.

Når vi skal slappe af, holde ferie eller lignende, opsøger vi jo ofte med fuldt overlæg rum og aktiviteter, der er vidt forskellige fra dem vi bruger til daglig. Derfor er det måske heller ikke underligt at “holde fri fra digitalt”, når det er blevet en så integreret del af vores hverdag.

Kulturhistoriske museer beskæftiger sig med en tid, hvor digitalt netop ikke var til stede. De fleste af os har meget travlt med at udvikle digitale tilbud og masser af apps beregnet på BYOD blandt museumsgængere. Måske har vi også engang imellem så travlt, at vi vælger digitalt i stedet for analoge tiltag, der der kunne fungere lige så godt eller endog bedre. Eller vi tænker måske, at digitalt er billigere i længden, fordi vi har en forestilling om, at det kan “passe sig selv” og fx ikke kræver menneskelig interaktion, løbende printudgifter etc., på samme måde som andre tilbud. Måske kan digital detox hjælpe os til at blive mere nuancerede og velovervejede, når vi vælger redskaber til dialog og formidling.

For hvad nu, hvis gæsterne begynder at lade mobilen blive hjemme, fordi de typisk er på museum i ferie og fritid? Visse museer har nogle helt unikke muligheder for at være med på digital detox-bølgen hvis/når den rammer de danske kyster. Især museumstyper, der er baseret på en immersiv oplevelse af fortidens eksteriører og interiører kunne have muligheder på markedet for tech-frie tilbud. Måske ser vi snart No WiFi – zoner på frilandsmuseerne?

Links:
Digital Detox becomes a real -life word
(Huffington Post)
Is it time for a digital detox? (Wired)

Eksempler på digital detox-tilbud:
National Unplug Day – Sabbath Manifesto
No Wi-Fi zone (Kit-Kat reklamespot – før Android Kit-kat)
Family Digital Detox Package (Hoteltilbud i USA)
Device-Free drinks – Phoneless Happy Hour (Bartilbud)
SXSW unplug party (Event – Plancast)
Digital Detox Camp

Illustration: originalfil http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apothecarybottles.jpg

PS: Hvis man har lyst at prøve at detoxe, men ikke rigtigt kan, så er der naturligvis digital hjælp at få. På Google Play kan man hente den gratis app Digital Detox, der lukker telefonen ned i op til en måned. Det kan ikke fortydes.