Snapchat – skal vi snappe noget kulturarv?


snap

Snapchat er godt nok ikke helt nyt mere, men for os i kulturarvsbranchen er det måske ikke så kendt. Der er vist slet ikke nogen, der snapper kulturarv – og måske skal vi heller ikke… eller hvad?

Snapchat er er ét af flere nyere netværk, som adskiller sig fra de gamle, ved at være skabt til instant messaging eller IM. Dvs. at der ikke er tale om et “netværk” på samme måde som fx Facebook, men en app til afsendelse af relativt korte beskedder mellem venner. Beskederne kan have form som fotos med “påmalet” tekst etc, videoer – eller lidt længere “sammensatte” beskedder, kaldet stories.

Snapchat har desuden den specialitet, at beskederne – snaps – forsvinder efter et stykke tid. Der er altså tale om “midlertidig kommunikation” – selvom man med companion-apps, screenshots etc. har mulighed for at gemme og evt. dele snaps. Men det er ikke meningen. Fordi snaps forsvinder, kan de

Det er ikke lykkedes mig at finde museer eller arkiver på Snapchat. Måske ikke så underligt, da platformen er tænkt som kommunikation mellem individer. Det var andre sociale netværk også, og det varede noget, før institutioner fandt på at bruge det. Og endnu længere før vi begyndte at finde ud af det. Så mon ikke kulturarven også kommer til Snapchat og andre messaging-apps? Visse brands er allerede begyndt – fx Taco Bell, som er ét af dem, der anbefales at følge. Men… grunden til at Snapchat er interessant pt. er måske netop, at stedet er et frirum. Det er især de yngre, 18 – 29-årige som bruger tjenesten (i hvertfald i USA) og som ikke længere er helt så vilde med fx Facebook. Snapchat er pt fri for forældregenerationen, fri for reklamer og fri for klassisk, lærerig indblanden.

Hvis vi skal snappe kulturarv, så kunne det være godt at prøve noget nyt. Altså… IKKE at lave den dér brand-konto, hvor vi gerne vil fortælle, hvilke udstillinger man kan komme hen og se. I stedet kunne man prøve at se på, hvad succesfulde Snapchatbrugere gør. De bruger fx platformen til humor, men også meget kreativt og kunstnerisk (kunstmuseer… måske er det især jer, der har muligheder?). Nogle brugere laver faktisk hele små kunstværker, der efterfølgende finder vej til blogs og lignende.

Kunne man lege med kulturarven og lave begavede “gak-og-løjer” snaps? Hvad med at bruge den kunstneriske vinkel? Skulle man hellere samarbejde og “lege med” og lade én eller flere unge frivillige passe kontoen? Eller skal vi hellere lade de unge brugerne af Snapchat og andre messaging-apps have deres fristed i fred?

Links:
All Hail The Real King Of Snapchat (Nerdist)
Hillariously inappropriate Art History Snapchats (Buzzfeed – tak for tip Katrine!)
8 Brands Rocking Snapchat (Mashable)
Teenagers say goodbye to Facebook and hello to messengerapps (Guardian)
Creators and Curators (Pew analyse – bl.a. Snapchats demografi)

Apps:
Snapchat
Whatsapp
Kik
Wickr