På museum med omviser-robotter


asimo
Robotten ASIMO, der skal fungere som guide på Museum of Emerging Science and Science i Tokyo. ((Cc) gstv.amorim / Flickr)

Man ville nok blive nervøs over svaret “I´m sorry Dave, I can´t do that…” hvis man bad omviserrobotten på Nationalmuseet om at vise vej til Grauballemanden…. Hov? Omviserrobot? De findes ikke i Danmark.endnu, men udviklingen er i gang.

På National Museum of Australia har de to omviserobotter. De hedder Chesster og Kasparov og består af en form for computer med skærm, som kører omkring på små hjul. De to robotter styres via laser, og skal give “fjerngæster” digital oplevelse af onsite-tilstedeværelse. Skoleklasser kan interagere med en underviser via en robot udstyret med kamera. De kan zoome, dreje, finde digitalt indhold om de forskellige udstillede genstande og tale med underviseren i udstillingen. Robotterne kan også bruges, når fx handicappede “fjerngæster” skal opleve udstillingen.

Der kunne være mange andre måder at skabe “fjernbesøg” på – fx virtual reality – eller adgang via en guide, iført Google Glass. Om det så er en god oplevelse at blive vist rundt af en robot, melder historien indtil videre ikke noget om. Spørgsmålet er måske frem for alt, hvorvidt fx en klassisk montreudstilling udgør et rum, der er interessant nok til at “køre rundt i” , med mindre der er et uddannelsesformål eller et særligt event-setup?

Men hvad nu, hvis lyset er slukket og det er “nat på museet”? Det er præcis denne oplevelse, som Tate Britain tilbød i projektet “After Dark”. Via en website kunne deltagere kontrollere i alt fire robotter, som trillede rundt i det nattemørke museum efter lukketid.

En helt tredie mulighed er den muntert udseende FROG (Fun Outdoor Robotic Guide) som er social og viser gæster rundt på og omkring kongeslottet i Sevilla. Den smilende og farveglade FROG ruller selv afsted og finder frem til gæster onsite, der ser ud som om de har brug for lidt rundvisning. Robotten har en form for ansigtsgenkendelse, og kan derfor “se” om gæster ser ud som om, de er interesserede i hjælp. Den har også en Augmented Reality funktion, som tillader gæsterne at projicere sig selv ind i et historisk sceneri.

Endeligt er der ASIMO, der er skabt af Honda og holder til på Museum of Emerging Science and Science i Tokyo. ASIMO er langt den mest humanide af de forskellige robottyper. Han går på to ben, kan løbe, liste, bevæge armene – og har spillet fodbold med den amerikanske præsident Obama. I hvert fald i starten havde ASIMO ville begyndervanskelighed i sin opgave som guide. Han kunne ikke se forskel på, om folk rakte en arm i vejret, fordi de havde et spørgsmål, eller fordi de ville tage et billede.

Er “fjernbesøg” via robot eller onsite-hjælperobotter mon fedt? Hvad med robotter eller droner på steder, som ikke kan tåle masser af omvandrende turister? …og kunne man forestille sig “arkiv-robotter”, som kunne hjælpe med vejledning og fremtagning af arkivalier?

PS: Humant understøttede museumsbesøg kan forresten også være udmærket oplevelse :-)

Links;
Meet the museumrobots (National Museum og Australia)
Museumsrobotten Kasparov på Twitter (@kasparbot)
Famous art museum offering remote tours (Wired)
Explore Britains Tate Museum after dark via robot (Cnet)
FROG (University of Twente)
ASIMO på G+. (ASIMO-demo på YouTube)
ASIMO robot debuts as museum guide…. (Tech News Pedia)

En kommentar

Der er lukket for kommentarer.