Fremtidschat via Orange: I 2034 ser det sort ud for kulturarven!


2034

Teleselskabet Orange har fødselsdag, og har i den anledning lanceret en ny kampagne, hvor man kan tale med sig selv anno 2034. Man kan skrive eller videochatte (i 2034 taler vi alle sammen med en meget britisk-engelsk accent via Google´s tale API).

Fremtids-mig fortalte bl.a. at jeg bor under vandet og arbejder som “florist-DJ”. Men jeg må indrømme, at jeg er blevet bekymret for fremtiden. Dels er jeg ikke helt tryg ved mit udseende. Men OK, hvis det er sådan man skal se ud om 20 år, så er der jo ikke noget at gøre ved det, selvom flere munde da ser lidt sært ud for nutidsøjne.

Værre er, at jeg tilsyneladende har fået hukommelsestab og nogle ret mærkelige holdninger. På det meget vigtige spørgsmål “Do we have archives?” svarer jeg, at “I totally disagree with you. I really don´t understand, what you´re getting at”. Lidt bedre er det trods alt med svar på det ikke mindre vigtige spørgsmål “We have museums?” For det har vi skam stadig om 20 år. Jeg forklarer at: “What´s really trendy today is visio art. The artist recites a text or describes his work, and it appears in 3D in front of the audience. These happenings are very popular with art lovers”. Det var jo godt – så er der ideer til SMK-Friday om 20 år. Men hvad med kulturhistorie: “Do we like history and heritage?”. Fremtids-mig bliver tilsyneladende helt fornærmet: “That´s such af 2014 question, Think carefully before you ask me something that has no bearing on anything”. Det var så det… jeg slutter chatten og lader fremtids-mig løbe tilbage til jobbet som blomster-DJ.

Egentlig havde jeg nok heller ikke ventet, at spørgsmål om arkiver og museer indgik i Orange´s set-up. Der er vel alt for få, der vil spørge til dén slags, og emnerne derfor alt for marginale til at være med i en mainstream-tjeneste som denne (….dét kan vi jo så tænke lidt over…?).

Bortset fra lidt problemer med billedet fungerer siten udmærket – og jeg kan se, at andre har fået langt bedre resultater med deres fremtidsudseende end jeg. Ideen er sjov og kunne også bruges på arkiver og museer.

Den oplagte mulighed er naturligvis at tale med “sig selv” i en anden periode og kultur, dvs. lidt af den samme oplevelse, som DR har skabt med 1864-testen i anledning af TV-serien “1864”. Blot med en forskel, at en virtuel figur baseret på “mig” må kunne give endnu mere identifikation: tal med dig selv for 200 år siden, i det gamle Rom, i stenalderen etc. Kan oplevelsen af selv at være repræsenteret, give en stærkere indlevelse og dermed øget forståelse for fortidens livsvilkår og forhold?

 

Links:
The Value of Your Future Self (diskuterende artikel i New York Times)
Futureself (Adds of The World)
I Tried Oranges Future-self And It Was Traumatic… (Bustle)
New Orange Site let´s You Talk To Future Self (Digiday)
Travel in Time for Orange+s 20th Birthday (Marketing Easy)
Prøv Future Self