Kreativ 9. April – markering fra Norges Hjemmefrontsmuseum


75 -året for 9 april 1940 er naturligvis mindet og markeret mange steder, både analogt og digitalt. Ét af de mest kreative bud kommer fra Norges Hjemmefrontsmuseum.

I Danmark har bl.a. Tøjhusmuseet, Museum SønderjyllandRigsarkivet samt en lang række andre museer og arkiver landet over åbnet særudstillinger om 9. april. Rigsarkivet har også både webudstilling og en omfattende collection om Besættelsen på Flickr. Der er udgivet flere bøger og “på dagen” havde mange kulturinstitutioner updates med (lokale) fotos, “Oprop”et eller andre genstande, dokumenter etc. som fortæller besættelsestidens historie.

Formålet med markeringer er naturligvis at fortælle om fortiden, og gøre den så interessant, at den bliver levende og vedkommende. Det er aldrig til at vide, hvor mange, der kommer og ser en fysisk udstilling eller benytter online-materiale …. og kvantitet er bestemt heller ikke alt. Men hvis man nu kunne lave en 9. April-markering, der både når mange OG har kvalitet?

Et af de mere kreative – og nærmest helt virale – bud på en 9. April markering, er en lille film, der er produceret af det norske forsvar. Med kortfilmen “Minus Fem”, der bla. gør brug af looking-into-the-past og andre kreative greb har filmen, der er lavet på opdrag af Norges Hjemmefrontsmuseum nået 11.083 afspilninger på YouTube og …hold nu fast …. 490.953 visninger på Facebook.

Jeg tvivler på, at Hjemmefrontsmuseet (som i øvrigt er en rigtigt fint museum) kunne have fået 1/5 million gæster i en fysisk udstilling på blot 2 måneder. Der er selvsagt stor forskel på en udstilling og en video, det er forskellige medier. Men budskabet i videoen er klar. Det er ikke en “Kom-og-se-vores-udstilling”-reklamevideo, men et produkt, der har indhold og værdi i sig selv, og som skaber reflektion over Besættelsen dér, hvor brugerne er.

Det var grei, Hjemmefrontsmuseum :-)

Tak til Runhild, som delte filmen og gjorde mig opmærksom på den.