Britisk babyfejring på Snapchat kan have indsamlingspotentiale


royalbaby-snap

I Storbritannien har de fået en ny prinsesse, hvilket ikke er gået stille af – heller ikke socialt. Websites bringer nyheden, der tweetes og gættes på navne med taggen #RoyalBaby, osv. Men det er vist første gang, at den forholdsvis nye funktion “Our Stories” på Snapchat bruges ved en begivenhed af denne type?

“Our Stories” er en funktion, som lader Snapchatbrugere bidrage til en fælles historie, som på denne måde dokumenterer en begivenhed, som mange brugere er fælles om. Selvom Snapchat nu er det næststørste sociale medie i Danmark (efter Facebook) ligesom i Norge, er det endnu ikke lykkedes mig at se en dansk Story, som man kunne bidrage til.

De britiske snaps viser glade royalister, der venter foran fødeklinikken, vinker med flag, råber tillykke osv. samt dele af de mere officielle markeringer, fx London Bridge oplyst af pink lamper. Faktisk rigtigt mange ting, der også godt kunne være på Instagram (eller ER på Instagram) – så måske er Our Stories lidt mere æstetiserede, end indhold normalt fremstår på Snapchat.  Sædvanligvis fremhæves netop det virkelige, måske lidt grimme og ufilterede der snappes som modsætningen til Instagrams mere stylede og tilrettelagt glansbilled-fotos.

Én ting er, at museer og andre naturligvis kunne overveje, om stories er så interessant, at det ville give mening ved større events. Men mere interessant er måske, at der for kulturhstorikeren nu er endnu en platform, som kan være interessant at holde øje med, når der sker noget, som optager flere. Er der forskel på indholdet, man finder på en story, og dét, som de andre platforme viser? Kan – og bør – man indsamle indhold fra stories? Er det tilladt? Hvem skal man kontakte for at få lov? Hvordan monitoreres stories egentlig, og hvad vælges fra?

At man i det hele taget kan stille spørgsmålene peger vel egentlig på, at platformen også er interessant, når vi skal dokumentere nutidens folkelige kultur og fælles fejringer.

Lidt bonus for de meget royalistiske:
Det engelske kongehus er som bekendt meget digitale, og bruger tidssvarende medier.  Normalt krediteres Dronning Elizabeth II som den første monark, der sendte en e-mail (også selvom hun fik en hel del hjælp af manden, der bragte ARPANET til Storbritannien). Faktisk brugte den lille prinsesses forældre (eller deres kommunikatonsfolk) Twitter til at breake nyheden om, at hertuginden var taget på hospitalet. De tweeter på @KensingtonRoyal og har i øvrigt også en brugergenereret “Velkommen til verden”-Storify, som rummer billeder af andres nyfødte og babyer.

Links:
Medieudviklingen 2014 (DR- pdf)
Our Story (Snapchats support blog)
Snapchat let´s you watch and create group videos… (artikel på The Verge)
Hvorfor hitter Snapchat? (analyse på K-forum)