Digital make-over til historiske kvinder


3historiskekvinder

Der er efterhånden mange muligheder for at lege med sit udseende – rent digitalt. Der er vist (?) endnu ikke mange apps, der trækker brugeren tilbage i historien, bortset fra Meanderthal, som efterhånden har nogle år på bagen. Men hvis ikke man selv kan rejse tilbage i tiden, så kan man bruge de mange makeover-apps som en tidsmaskine, der bringer historiske damer frem til vor tid.

Der er mange forskellige apps, som kan lave digital makeover. Det er en sjov mulighed, hvis man lige vil teste en ny makeupstil eller læbestift, og fænomenet findes i øvrigt ikke kun til voksne. Der findes legetøj, der minder om fortidens “sminkehoveder”, som har netop denne feature. Det bruges – selvfølgelig – også kommercielt, så man kan se, hvordan produkter kunne tage sig ud i ens ansigt før man køber dem, eller om den nuance neglelak, man har forelsket sig i, nu også duer til ens hudfarve.

Makeup, hår og styling handler naturligvis bl.a. om selviscenesættelse. Og dét er ikke noget nyt fænomen. Dét gjorde man også i høj grad førhen.Til mit lille forsøg med tre historiske kvinder har jeg brugt app´en Perfect 365.

Damernes ansigter er klippet ud af malerier, og placeret på CC0-licencerede fotos af forskellige kvinder. Derefter har de fået en tur gennem appen, der har justeret og udjævnet hudtoner, lagt makeup og stylet hår.
Kvinderne levede i 1600 og 1700-tallet. Ud fra deres “virkelige” liv kunne jeg gætte på, at de i dag kunne have været hhv. politiker/diplomat, erhvervskvinde – og med den sidste véd jeg faktisk ikke rigtigt.

Eksperimentet med beauty-appen er selvfølgelig begrænset af de indbyggede muligheder og prædefinerede æstetiske valg. Det er en sjov og kreativ leg med historien, men kunne måske også være en mere “seriøs” opgave: at style historiske kvinder i overensstemmelse med den måde, som de kunne have iscenesat sig selv på i dag.

Opgaven fordrer kendskab til de historiske personer, deres historie, interesser og ambitioner. Men det kræver også, at man tænker over, hvilke udtryk, der sender hvilke typer af signaler i dag. Og man kan diskutere, om det overhovedet er muligt at lave den slags “tidsspring” med karrieregæt.

Måske kunne det bruges i skolen? Fx i historie eller billedkunst?

Links:
Barbie Digital Makeover (YouTube-video)
Perfect 365 (Google Play)
Virtual Makeover (Google Play)
Sally Hansen Polish Matching App… (omtale på Bustle)
Daily Makeover (online redskab)
Modiface (App´ens website)