Talende træer i Kongens Have er en nem oplevelse


lydkasse

I begyndelsen af foråret benyttede jeg en søndag til at opleve Parkmuseernes formidlingstilbud i Kongens Have, midt i København.

Tilbuddet består af 10 træer over hele haven, hvert forsynet med et lydspor. I sporene formidles genstande og historier, der har forskellige relationer til haven og dens nærmeste nabolag. Til min smag er der måske lige lovligt meget “..og-husk-nu-at-gå-på-museum-for-vi-bor-lige-herovre” i historierne, men det er jo netop en smagssag, og der er muligvis lyttere, der ikke er helt så ajour med, hvilke museer, der ligger rundt omkring :-)

Da jeg var en tur i haven var ét af træerne gået i udu, men de andre virkede perfekt. Så snart man kom hen til et lydtræ startede historien, og i en god lydstyrke. De enkelte træer er desværre ikke markerede som “talende”, men der er opsat holdere med nogle små kort, som man kan navigere efter (alt efter, hvor store stifinder-evner man har). Jeg var på tur før bladene var sprunget helt ud – herligt: for så var det nemt at spotte de “fuglekasser”, som rummer lydudstyret i de enkelte træer.

Det mest interessante ved denne installation er måske, at grænsen for brug er så usandsynligt lav. Jeg skal finde et træ og stille mig derhen.

Jeg skal absolut intet foretage mig – ud over at lytte – hvilket gør det utroligt nemt for alle at være med. Ikke noget med at downloade en app på forhånd eller scanne en QR-kode, der så leder hen til noget, som jeg skal hente eller afspille. Hvis installationen havde været lavet for 3-4 år siden, havde det været oplagt med denne tilgang.

Personligt synes jeg, at det er ret befriende ikke at skulle bruge sin egen device. I takt med, at mobilen bruges til stadigt mere, busbillet, betaling osv. bliver det stadigt vigtigere, at den ikke er suget tør for batteri, fordi man har hørt kulturhistorier eller downloadet byvandingsapss. Indtil vi har mobiler med betydeligt større batterikapacitet – eller trådløse opladerstationer på gadehjørnerne – foretrækker jeg faktisk at bruge min mobilstrøm til stort set alt andet en BYOD-tilbud på museer.

Et superfedt “digitalt” tilbud fra Parkmuseerne – nemt at gå til. Ligepræcis sådan må kulturarv i det offentlige rum gerne være. Mere af dét!