Lav nemme infografer i Canva


canva
Brugergrænsefladen i Canva – der er snydt lidt for at få det hele til at kunne ses godt nok. 

Infografer er ikke længere det nye sort – men en uomgængelig del af kommunikationen, som bliver mere og mere visuel.

I kulturarvens verden er vi gode til dét med ord og tekster. Vi skriver bøger, tekster til museumsudstillinger, arkivvejledninger, webtekster og meget andet. Men rundt omkring os ændres den måde, vi kommunikerer på, hele tiden i retning af det mere visuelle. Video, giffer – og infografer.

Infografer har den fordel, at de kommunikerer deres budskab både med ord og visuelle elementer. Samtidig er de gode til at visualisere data, og data bliver også en stadigt vigtigere del af formidlingen.

Man kan naturligvis sagtens lave infografer, hvis man er grafiker og/eller habil med Photoshop eller andre billedbehandlingsprogrammer (fx det gratis program GIMP ). Men hvis man ikke er så habil, eller har travlt, er det fedt med et værktøj, der giver lidt mere hjælp, og dét gør tjenesten Canva.

Programmet benyttes online, og har et væld af indbyggede elementer, typografer, farver og templates. Ofte har man brug for at lave et element, målrettet en bestemt social platform. Og her har Canva lærreder, der passer præcis til fx et Facebook-cover, Facebook-post, en præsentation, en Pinterest-infogram m.m. Brugergrænsefladen er intuitiv og nem at bruge, og hele “grundpakken” er gratis at anvende. Der er en række illustrationer m.m. som koster, men kun 1$ og pengene skal først falde, når man downloader. Der er  masser af muligheder for nemt og billigt at lave ret pæne fede infografer om kulturhistorien og dens institutioner.

Som eksempel på en hurtig kulturarvsinfograf har jeg her brugt tal fra Rigsarkivets seneste brugerundersøgelse og årsrapport. Med hjælp fra Canva er nogle af de vigtigste pointer illustreret, og det tog kun ca. 1 times tid – eller måske lidt mere, for man bliver hurtigt grebet af at udforske tjenestens muligheder.

Husk forresten, at infografer har mange fordel, men SEO er ikke én af dem. Så hvis indholdet skal være synligt i Google, skal de nok have lidt hjælp :-)

rigsarkivets-digitale-brugere

Links:
Hvad er en infograf? (Engelsk Wikipedia)
GIMP (gratis billedbehandling)
CANVA (Gratis online infograf-værktøj)
Rigsarkivets Brugerundersøgelse 2015
Rigsarkivets Årsrapport 2015 (pdf – Kulturministeriets website)