Jeg vil ha´ et Rijksstudio – men med historie!


diy-kulturarv

Der bliver flere og flere kulturinstitutioner, som giver adgang til deres samlinger, og højtopløste billeder på “genbrugbare” licenser.  Et godt næste skridt for digital kulturarv kunne være at hjælpe folk med at bruge det – især analogt.

Det typiske brugertilbud for mange sites har været, at man kunne “lave sin egen udstilling”. Men hvad er næste skridt? Hvad nu, hvis jeg kunne lave nogle rigtige, fysiske produkter? Hvis jeg havde adgang til et “arbejdsområde”, hvor jeg kunne arbejde med fx fotos, arkivalier, lyd, m.m. – lidt som i Rijksstudio – men hvor jeg også fik hjælp til at skabe og bestille helt personlige, fysiske ting?

Tænk, hvis jeg fx havde disse muligheder:

Hurtige og personlige produkter
Måske kunne jeg godt tænke mig at give mormor et krus med foto af den fædrende gård eller hendes barndoms landsby. Så går jeg ind på siden, finder dét, eller de fotos jeg vil bruge og anvender en online-tool til at placere motiverne på et krus i den farve, jeg har valgt. Når jeg er tilfreds, klikker jeg ok – betaler online og vælger om jeg vil have kruset sendt til mig selv, eller direkte til mormor.
Jeg kunne også lave et mobilcover, et badge eller et pudebetræk med en flot museumsgenstand, designe en t-shirt, en vase – et sæt ørenringe o.lign. På mit fiktive site er der en række standardprodukter, som det historiske indhold kan bruges på. Fx som hos de firmaer, der tilbyder “fotogaver”. Et sukkerprint til toppen af en kage er naturligvis også et must :-)

For de særligt kreative samarbejder siten med forskellige producenter af mere unikke fysiske objekter. De kan gøre ideerne til virkelighed for en billig penge – eller lidt dyrere, alt efter ønsker til kvalitet, m.m. Og der er naturligvis et lille Maker´s Corner, hvor folk, der har lavet noget, de gerne vil vise frem, kan præsentere de produkter, de er stolte af.
Det er ikke alle produkterne, der er fysiske. Fx kan jeg også generere et hurtigt “historiememe” og omsætte dragter til Minecraft-skins.

Reenactor-service
Hvis jeg er fx er med i en reenactor-gruppe kan jeg også finde forskellige snitmønstre til middelalderkjoler, hovedbeklædninger, vikingekofter – og hvad jeg ellers måtte have brug for.

Jeg kan måske endda lave en dummy med mine egne mål, og se, hvordan en dragt, lavet efter mønstret vil se ud på min kropstype og  lege med forskellige farver og stofkvaliteter for at få et indtryk af, hvordan det færdige resultat bliver. Når jeg er færdig klikker jeg send, bestil … og kan få leveret en samlet pakke med stof, bånd m.m. til den dragt jeg har skabt online. Det kan også være, at jeg bare gemmer modellen hvis jeg har en profil, eller jeg vælger, at den skal være offentlig, så andre også kan inspireres.

Jeg kan sikkert også hente mange andre interessante ting, fx gå ind i et lille, men voksende Thingiverse, og  hente filer til 3D-print af en renæssancedolk, en spydspids, et 3-fliget spænde – etc.

MIN historie som produkt
Hvad med, at jeg også kunne uploade min slægt som en gedcom-fil og få tip om illustrationer, der matcher på tid-sted? Så kunne jeg sammensætte og bestille en superflot anetavle til at forære væk eller hænge på min egen væg. I ramme og i en lækker kvalitet. Når gedcom-filen uploades, kan jeg måske knytte den sammen med andre brugeres anetræer, og jeg kan vælge at gøre den tilgængelige for alle.

Det kan også være, at jeg vil lave en slægtsbog.  Så uploader jeg både anetavlen, mine egne billeder og tekst jeg har skrevet til et arbejdsrum. Der er et interface, hvor jeg kan få forskellige modellayouts, tidslinjer og meget andet. Når jeg er færdig, kan jeg få bogen gratis ud som pdf, men jeg kan også bestille en trykt version, der laves “on demand” i et mindre antal eksemplarer, ligesom fx Canons fotobøger. Samme fremgangsmåde bruger jeg, hvis jeg vil lave en lokalhistorisk billedbog eller min egen erindringsbog til at forære børn og børnebørn. Erindringerne kan jeg med et museklik vælge også at tilbyde et museum eller arkiv. og der er naturligvis en spørgeliste, jeg kan tage udgangspunkt i.

Når jeg er i gang med bilkeder kan jeg lave og bestille en årskalender med historiske motiver – lige til at hænge på køleskabet. Lidt ligesom de plakater, man kan købe hos fx pixum. Måske kan jeg også lege med billederne online, og lave mere kreative ting ved at uploade egne fotos, fx. blende familiealbummets ansigter ind på fortidens scenerier eller lave “før-og-nu” billeder, ligesom på Københavns Stadsarkiv. Hele tiden kan jeg vælge at føje mine produkter til et offentligt galleri, så andre kan se med, læse, blive inspirerede – og måske finde brikker til deres egen eller deres egns historie. I støbeskeen for mit fiktive site ligger muligheden for at lave e-bøger eller andre digitale produkter med video og interaktive elementer. Måske kan man også købe særlig hjælp – i stil med History of Me.

På det “historiske Rijksstudio” er der naturligvis også mulighed for, at brugere kan komme med ideer til nye features og stemme andres forslag op. Hvis der er ideer, som er højt ønskede, men ligger uden for økonomien, er der nok også et par crowdfundig-kampagner knyttet til, som man kan støtte. Og der er en pointshop, sådan at man – hvis finanserne er små – gennem crowdsourcing hos forskellige institutioner – kan tagge og transskribere sig til points, der kan veksles til nogle af de fysiske produkter. Eller måske kan man besvare spørgelister fra museer og arkiver og optjene points på denne måde.

Det kan være, at der er et egentligt “brugerråd”, sammensat af foreninger, grupper m.m. som træffer afgørelserne om, hvad der skal prioriteres i udviklingen. Der er selvfølgelig også brugerrepræsentanter med i et panel, som hvert år præmierer de fedeste produkter indenfor 3-4 forskellige kategorier.

Ovenstående *er* naturligvis et luftkastel, men på den anden side heller ikke alt for urealistisk. Der er fx mange tjenester, der tilbyder print-on-demand produkter, og vi er i en tid, hvor interessen for historie er tydelig. Samtidig véd vi godt, at aktivt historieinteresserede laver anebøger, syr vikingedragter og meget andet. Så hvorfor ikke kombinere de forskellige interesser i et DIY-arbejdsrum, og give folk bedre redskaber til at skabe og vise deres egen historie.

Links:
Rijksstudio
MyHeritageBook
: Personlige børnebøger
Canon – fotobøger
Pixum
Thingiverse
Før-og-nu billeder
History of Me
Elgigantens fotogaver

….og tak til kollega Runemester, som godt har gidet diskutere emnet mage gange – samt Henriette Roued-Cunliffe, hvis fantastiske Aagaard-kjole og hele DIY-tilgang til kulturhistorie er sindssygt inspirerende :-)