Kulturarvsbot´erne er på vej!


pixelsolvogn
Et billede af Solvognen – efter en tur gennem bot´en Pixelsorter.

En bot er en robot – men den opererer på nettet, og derfor har den ikke nogen krop eller fysisk form. Bot´en kan lave forskellige ting, som den er programmet til, og nogen helt ny forteelse er det ikke. Der er allerede masser af bots i sving rundt omkring på nettet.I en ikke alt for fjern fremtid kan det sagtens være en bot, vi “taler” med, når vi skal høre om museets restaurant eller har brug for hjælp til at bestille arkivalier.

I dag samler de fleste bots (?) stadig data, for eksempel ved at søge efter indhold på www, som skal opfylde forskellige kriterier. Det kunne være billeder, der er licenseret sådan, at de kan indgå på Wikimedia Commons. Der er også spambots, som leder efter e-mails og kommentarfelter, hvor de kan poste tilbud på Viagra eller links til mere eller mindre fordækte websites.

Og så er der chatbots, som rummer tilstrækkelig kunstig intelligens til at kunne svare på bruger- eller kundespørgsmål. Et klassisk eksempel var “Anna”, IKEA´s bot som allerede for 10 år siden “talte” med kunderne. Hun, og andre af samme type, var repræsenteret ved en avatar, så kunden kunne beholde illusionen om at tale med noget, der mindede om et virkeligt menneske. Både “Anna” og mange af de andre 1. generationsbots ser dog ud til at være gået på pension.

I dag er bots knapt så menneskelignende, men til gengæld mere avancerede. Nogle af de nyeste på chatbots.org er  Kip, der kan hjælpe med indkøb og FlowerChecker der bruger tekstgenkendelse til at bestemme planter.

Bot´erne er ikke sci-fi for frontløbere. Tidligere i år lancerede Facebook bots til Messenger. Og i kulturarvens verden er udviklingen allerede i gang. Den private Museum Bot har i et stykke tid publiceret billeder fra The Met, men kommunikationen er såvidt jeg kan se, ret envejs. Det er der også ved at blive lavet om på.

Tidligere på året lancerede det nationale kunstmuseum i Hviderusland en bot, baseret på Messenger-løsningen. Man skriver “Hi” til bot´en og oplyser, hvor man er, for derefter at få oplysninger om udstillingen. Måske ikke verdens mest avancerede mulighed, men én af de første. NeuralPainter returnerer et malerilignende billede, hvis man tweeter et fotos, og den noget ældre Pixelsorter laver “pixelkunst” ud af éns billede. Et af de seneste skud på satmmen er New York Public Library´s bot, der tweeter et billede fra samlingerne tilbage, hvis man tweeter en emoji til den.

Der vil være masser af arbejde til kulturarvs-bots, der fx kunne klare nogle af alle de mange ensartede og rutineprægede henvendelser. Lidt på samme måde som en telefonsvarer, blot med langt flere muligheder.

Dét kunne kulturarvsbots fx lave:

  • Kundeservice/gæstehenvendelser på museet
    De fleste museer får henvendelser, der handler om forholdsvis enkle ting, åbningstider, parkeringsforhold, eller om man må tage hunden med i museumshaven. Er man et entrémuseum, kan spørgsmål om billetpriser, rabatmuligheder, gratisdage etc. føjes til listen. Netop denne type, ret enkle besøgsrelaterede spørgsmål, kunne en bot sandsynligvis snart klare.
  • Enkle historiske forespørgsler
    På kulturhistoriske institutioner får man selvfølgelig ofte spørgsmål af historisk art. Og nogle af spørgsmålene får man måske igen og igen på institutioner, som har en særlig profil eller rummer særlige objekter/historier, som interesserer offentligheden. Fx spørgsmål i stil med “Var Christian den 10´s hest kalket eller hvis?”. Også en opgave for den kulturhistoriske bot.
  • Support til brugere på online tjenester
    Arkiver har 1000-vis af brugere, som anvender online-tjenester. Og her kan der opstå mange tvivlsspørgsmål. Lige fra udfordringerne med at finde frem til de rigtige dokumenter for en bestilling, problemer med at betjene en bestemt tjeneste – til enkel vejledning og oplysning.

 

Links
Chatbot (wikipedia-opslag)
Chatbot.org
Museum Bot
NODUCK – first facebook chat-bot guide for museum (Film på Vimeo)
Bots for Messenger (Facebook Newsroom)

Kip
FlowerChecker
NeuralPainter
Pixelsorter
NYPL- emoji bot

 


En kommentar

Der er lukket for kommentarer.