Vi må ha´ rovables med kulturarv


roveable

Rovables er små robotter, som kan klatre rundt på os og gøre forskellige ting. De har små magnetiske hjul eller fødder, som gør, at de kan hænge fast i almindeligt tøj og “køre” rundt på os. Modsat wearables, der må nøjes med at sidde, hvor de sidder.

Jeg hørte første gang om rovables for et par måneder siden, og lige siden har jeg spekuleret på, hvad man mon kunne bruge dem til i kulturarvssammenhæng.

Inden man fortaber sig, skal man måske lige huske, at de indtil videre “kun” er proof of concept. Men – der er faktisk mange muligheder. MIT/Stanford som har udviklet rovablen skriver, at de kunne forsynes med “on-body sensing, modular displays, tactile feedback and interactive clothing and jewelry.” En GPS eller forbindelse til fx beacons burde være en smal sag?

Forbundet til andre devices kunne rovables blive en helt ny form for museums- eller byguide. Vi kender nok alle situationen, hvor man på en museumstur står og fedter rundt med foldere eller apps for at være helt sikker på, at man nu ikke går glip af noget, men burde have set. Og under jagten på et highlight kan man godt have en fornemmelse af, at der måske er noget, man går glip af? I hvert fald vil man nikke genkendende til situationen, hvis man tilhører “oplevelsesjæger”-typen. Hvis nu man havde en rovable, der modtog signal fra beacon på museet, så kunne man gå rundt og kigge på alt muligt – i sikker forvisning om ikke at gå glip af noget vigtigt. Når man kom i en vis afstand af et beacon, triller den lille fyr fx ned og dapper én på håndledet, så man kan tage mobilen frem, og tjekke, hvad det er lige her, som er vigtigt.

Via GPS kunne den gøre præcis det samme i det offentlige rum: gøre diskret anskrig, så snart man var i nærheden af fx et offentligt kunstværk, et mindested –  eller andet, der er værd at lægge mærke til.

Det smarte er, at så snart man er ude af museet, kunne mikrorobotten kravle om på ryggen og blive til reflekslys. Eller den kunne sætte sig til rette et godt sted, for at vente på at give sin ejer beskedder. Det kunne være om mobilopkald, tilbud i nærtliggende forretninger eller et hint om at huske vigtig medicin. Måske kunne den endda sidde og pynte som en anden broche.

Under alle omstændigheder ville den være helt hånd`- OG “opmærksomhedsfri”. Jeg ville ikke have noget imod at have sådan en lille, magnetisk fætter til at kravle rundt på armen :-)

Links:
These robots will crawl over your clothes for some reason (The Verge)
Nu kommer robotar som kryper fram på dina kläder (M3)
Rovables Are Tiny Multipurpose Bots That Crawl on Your Clothes (TheNewstack)
Rovables (Association for Computing Machinery)
Rovables (YouTube-video med demonstration)
WearableBot – Hardware and software source files for Rovables (GitHub)