Kulturarven må op at flyve!


elpaere
Flyte – den svævende elpære ( Se filmen på YouTube )

Hvis man er glad for kultur og historie, ser man naturligvis gerne, at det kommer op at svæve lidt.  Svævende ting er åbenbart lidt af en trend for tiden. Og det skal ikke tages i overført betydning, men forstås helt bogstaveligt. Der er tale om ting, som rent faktisk svæver.

 

Hvis man er bare en lille smule glad for gadgets er det svært at komme uden om svævende ting for tiden. Min helt personlige favorit er de små, svævende bonsai-træer, som idémændene har tænkt sig at sælge for 200$. Så får man et “gør-det-selv”-kit, og kan  (vist) putte træ efter eget valg i. Svæve-effekten opnås via et magnetsystem, som holder den øverste del (med træet) flydende i luften over “basen”. Projektet er fuldt finansieret på Kickstarter. Det er endda nået pænt over målet, som var 80.000$, eftersom i alt 843.743$ kom ind. Efter planen kan de første glade ejere modtage deres Air Bonsai i april 2017.

Fascinationen over at kunne trodse tyngdekraften i tech og boligindretning har allerede givet os mange forskellige, nye ting. Hvis man kigger lidt rund på diverse fundingsites er der en del svævende ting i øjeblikket: En håndstøtte, en globus, en lyspære, stemmestyrede højttalereet multidisplay til forskellige ting, en trådløs oplader – og sågar noget så retro som en pladespiller. Man kan få en flyvende mus, fotoramme og projektor, lamperen bluetooth-højttaler forklædt som sky og hos firmaet LevitatingX  kan man købe bl.a. en svævende og roterende “præsentationspude”, et kunstobjekt, en urtepotteskjuler… og et glas, som kan bruges, hvis man vil skabe en “drikkeoplevelse ud over det sædvanlige”. En særlig fødselsdagsoplevelse ville man nok også få med en top, som dén, der var på National Geographic Channels 15 år fødselsdagskage.

Set i lyset af alle disse svævende ting, virker museer og arkiver meget jordbundne. Der er da flere steder, hvor man kunne bruge “svæve-teknologier”:

 • I udstillingen – til at vise genstande, der svæver i virkeligheden
  På det kulturhistoriske museum kunne det være modeller af fly. På naturmuseerne er det måske lidt lettere at finde planetmodeller, fugle, insekter m.m., der hører til i luften.
 • I udstillingen – til det magiske
  Næsten enhver genstand vil få tilført noget ekstra, hvis den svæver. Ægte genstande vil det nok være svært med, men så kunne man bruge kopier. En svævende ting med dekoreret eller interessant underside? En rekvisit, hvis formidling kan inkorporere”svæveriet” – fx en lygtemand? En engel?
 • I museumscafeen
  Svævende tallerkner og glas  ….? Eller mobilopladeren? Det ville i hvertfald give en anderledes “spise- og opladeoplevelse” :-)
 • På arkivlæsesalen
  Den svævende mus kunne være en mulighed, men det mest oplagte ville måske være en lækker og behagelig armstøtte?

En del af pointen med svævende objekter ville utvivlsomt være at benytte dem for teknologiens skyld. Fordi det ganske enkelt ser cool ud. Måske overfladisk – men ikke mere overfladisk end så meget andet, der bidrager til den samlede, æstetiske del af museusoplevelsen.

Links:
Can Levitating Appliances Take Off? (CNN -ældre artikel fra 2014)
LG Wants a Levitatimg Speaker in Every Home (Engadget)
21 Levitating Gadgets… (Trend Hunter)
12 Cool Levitating Gadgets for The Home (Crookedbrains.net)
5 Best Levitating Gadgets in The Market Right Now (Game n´gadgets)

Gør-det-selv:
How to Build a Magnetic Levitating Top (Instructables)