Tech på museumsmenuen


techmad

Man kan – heldigvis – få meget lækkert at spise rundt om på de danske museer. Selvom min absolutte favorit er Arbejdermuseet og kiksekagen – så drømmer jeg alligevel om en dansk kulturarvsversion af Food Ink. Men til fornuftige priser, naturligvis. Men mindre kunne også gøre det. Efterhånden er der mange sjove gadgets, der kunne kombinere mad og museum.

Food Ink er verdens første restaurant baseret på 3D-print. Alt er 3D printet, borde, service – og selvfølgelig også maden. Der er tale om en pop-up restaurant, som derfor ikke ligger noget bestemt sted. Hvis man vil besøge den, må man holde øje med, om den er i nærheden. De fleste museer udnytter digitale teknologier i både online formidling og sjove installationer onsite. Der er også mange muligheder for at udnytte teknologi andre steder i museerne – ikke mindst, når det gælder mad og drikke.

Hvis man nu skulle forestille sig en mere tech-ificeret museal menu, så kunne man fx starte med en drink inden maden. Måske en Vocktail, hvor udseende, smag og duft er digitalt simuleret. Ikke dumt i formidlingssammenhæng, hvor det ville betyde, at alle kunne smage, uanset allergier, religiøse eller etiske regler samt sundhedshensyn. En anden mulighed kunne være et valg fra Mirage-drinksmenuen, hvor hver drink kommer med en særlig coaster, der også fungerer som marker for en AR-setting. På kunstmuseet kunne det naturligvis være en drink, inspireret af museets værker – og på det historiske museum kunne drinken “serveres” i en tidstypisk setting. En “lutentrank-drink” med Frederik 2 på den anden side af bordet?

Efter drinken går vi til maden. Forretten er ledsaget af et stykke sprød toast, dekoreret ved hjælp af laser. Eller måske er det en tapastallerken, hvor en del af tilbehøret er printet ud i form som en helleristning. Hovedretten er en 3D-printet madpandekage  eller en 3D-print pizza lavet på BeeHex , som vist endog kan printe mad i rummet. Madpandekagen eller pizzaen har selvfølgelig form som en Solvogn, og man kan få en fadøl til, naturligvis med et historisk citat eller motiv printet i skummet.

Desserten er chokolade – måske det ældste spiselige printmateriale, eller jelly og fudge printet som små fund og selvom maven er ved at være fyldt op, så kan man måske lige klemme en macaroon med print ned til en kop

Teknologien er tilstede, og med små maskiner under udvikling, som fx Foodini fra Natural Machines, Pancakebot, Toasteroid og lignende vil også mindre museer efterhånden kunne printe og lave små elementer, fx et lokalt fund, der lige sætter prikken over i´et på tallerkenen og får museumscafékunden til at tage mobilen frem og instagramme lidt spiselig kulturhistorie.

Links:
Food Ink (restaurantens website)
Food Ink (Artikel på Daily Mail)
Say goodbye to cocktails and hello to the vocktail (Forbes)
You can now drink augmented reality cocktails at City Social bar in London (gq-magazine)
How This Toast Is Paving the Way for Edible Electronics (Food and Wine)
3D Printed Food: A Culinary Guide to 3D Printing Food ( All3dp)
Pancakebot (Producentens website)
Beer-ripple (Producentens website)
Bee-Hex (Producentens website)
Hershey’s has a 3D printer to print chocolate in any shape you like (Hungry forever)
Forget plastic — this 3D printer retrofit makes it possible to print fudge, jelly, and more (Digital Trends)
Acropinter (Producentens website)

Videoer:
Lasercuttet toast
Print på ølskum
Printet pandekage
Vocktail