Solvognen farvelagt med kunstig intelligens


4

Tænk, hvis fortidens sort/hvide fotos var i farver? En tjeneste, baseret på deep learning kan hjælpe med det. Den rammer ikke plet hver gang, men er på den anden side heller ikke helt galt afmarcheret. I modsætning til andre koloreringstjenester som fx colorizefoto.com, der fungerer “manuelt” er koloreringen her helt automatisk.

Der er tale om en kunstig intelligens-tjeneste, baseret på algoritmen Colorful Image Colorization, der forsøger at genkende farver i sort/hvide nuancer. Den er trænet på ca. 1 million billeder, og ser ud til at virke bedst på nyere.  At efterkolorere fotos er en gammel kunst. I gamle dage foregik det med tusch og farveblyanter – i nyere tid bl.a. med photoshop og andre digitale billedbehandlingsformer. Så den automatiske er på mange måder blot et nyt skridt i en gammel praksis. Det frittager dog ikke for, at man naturligvis bør deklarere, når et ældre foto har været igennem en AI-kolorering. Foreløbigt vil det nu nok også være svært at skjule. Algorithmia´s tjeneste er i øvrigt ikke helt ny, og de “børnesygdomme” som mine tests har peget på har derfor også været kendt et stykke tid, bl.a. via denne artikel på The Verge og denne på diyphotography.

Det øverste eksempel, som har været igennem AI´en, er et foto af Solvognen, taget af fotografen Lennart Larsen. For sportens skyld gav jeg det oprindelige foto gråtoner, og uploadede det derefter til demositen på Algorithmia, hvor man kan prøve at kolorere sine egne fotos. Resultatet ses i højre side, og er noget mere rødligt i tonerne end det oprindelige. Men der findes faktisk – ubehandlede? – fotos af genstanden, hvor den har rødlige toner, bl.a. dette på Wikimedia Commons.

Der er sikkert slægtshistorisk interesserede, som godt kunne tænke sig at se de gamle familiefotos med lidt farve. Derfor var mit næste forsøg to ældre fotos – to af mine oldemødre. Billederne er lidt forskellige, den enes beklædning er mørk, den anden lys. Resultatet ses nedenunder, og det virker som om algoritmen kan have svært ved at afgrænse, hvor den skal farve. En udfordring her er naturligvis, at billederne, i overensstemmelse med den tids æstetik, toner lidt ud. Men havde den venstre oldemor mon en rød bluse på til fotografen? Eller har den (jvfr. den rødlige Solvogn) i virkeligheden været grønlig?

3

Byrum og natur blev de sidste to forsøg. Begge fotos er fundet på kbhbilleder.dk, der drives af bl.a. Københavns Stadsarkiv. På det ene billede befinder vi os i Frederiksholms kanal, for at se, hvordan AI´en håndterer vand, mens det andet viser et stykke af Christianshavns vold, hvor der er græs og træer.

1

2

Både vand, himmel, træer og tegltag er ramt med de rigtige farver. Græsset er grønt, himlen og vandet er blåt. Men i begge tilfælde har algoritmen atter lidt svært ved at finde ud af, hvornår den skal stoppe. Kun en del af det røde tegltag er farvet på det øverste foto og skovstursselskabet i græsset på det nederste billede er kommet til at se lidt grønne ud. Det kan selvfølgelig have med billedkvaliteten at gøre, da jeg har brugt forholdsvis lav opløsning (da det ellers kan tage ret lang tid).

I kulturarvssammenhæng kunne en automatisk kolorering bruges til formidling. Fx med en funktion, som ligner den, der findes på demositen, hvor en slider glider frem og tilbage mellem det originale og det kolorerede foto. Retrokolorerede billeder kunne indgå som element i undervisningen i æstetiske fag eller som del af læring om visuel kildekritik. Mit gæt er, at vi under alle omstændigheder vil se flere af denne slags tjenester, og at AI-kolorering (nok) er kommet for at blive. Især hvis teknikken forbedres.

Links:
Algoritmia demo – farvelæg selv fotos
Deep Learning (Wikipedia-artikel)
Colorful Image Colorization (på Github)