Foredrag

Jeg holder mange foredrag i historiske foreninger m.m. – og bookes fx via Folkeuniversitetet – www.folkeuniversitetet.dk.

Jeg plejer at medbringe egen PC til powerpoint og arrangøren sørger for projektor (min PC er Toshiba S1400-503 med en skærmopløsning i 1024×768)

Slægtsforskning:
Kom på sporet af dine forfædre
Slægtsforskning er en spændende hobby for mange, men hvordan kommer man i gang og hvilke kilder skal man bruge. Foredraget giver en generel introduktion til slægtsforskning og de grundlæggende kilder

Kirkebøger
Kirkebøger en af slægtsforskerens mest grundlæggende kilder. At alle dåbshandlinger, vielser og begravelser skulle registreres, blev påbudt i 1645/46. Hvordan har kirkebøgerne være ført gennem tiderne, og hvilke oplysninger kan man finde i dem?

Slægtsforskning i Sverige
Hvad gør man, hvis man opdager, at der er svenske forfædre eller formødre i slægten? Som regel kan man komme lige så tæt på de svenske aner, som på de danske. Foredraget gennemgår kilder og metoder, samt muligheder på nettet.

Årets fester
Halloween
Allehelgen har ikke traditionelt haft en særlig markant placering i folkelig dansk tradition. Foredraget fortæller historien om skikken i Amerika, den keltiske rødder og introduktion i Danmark.

Julens historie
Hvor stammer nutidens jul fra? Foredraget følger nogle af de mange elementer, som vi i dag forbinder med julen, fx juletræ, nisser, gaver m.m. Passer det, at julen oprindeligt var en solhvervsfest? Og hvad har Jesus betydet for julen?

Nissen
Foredraget følger den i dag så hyggelige julenisse tilbage til figurens mere dunkle rødder. Bondesamfundets nisse kunne være alt andet end hyggelig, og endog direkte farlig. Gennem bl.a. sagnoptegnelser kommer vi tættere på julenissens stamtræ

Påske og gækkerier
Historien bag den folkelige påske, og de gækkeskikke, som vi stadig kender. Foredraget behandler bl.a. madtraditioner og trosforestillinger i forbindelse med påsken

Valentin og kærlighedens Dag
Hvem er Sankt Valentin og hvilke legender findes der om ham. Foredraget fortæller historien om de hele tre Valentiner, om dagen dens romerske rødder og udvikling i Storbritanninen/USA – før den slog igennem her i landet omkring årtusindskiftet

Livets fester:
Fra vugge til grav
Fødsel, vielse og død er livets fikspunkter, som man finder i kirkebøger og i slægtens erindring, Hvordan er disse tre store overgangssituationer blevet markeret gennem tiderne? Hvad er baggrunden for mange af de skikke og forestillinger, som vi har i dag?

Bryllup og brudefærd
Bryllup og vielse er én af de væsentlige overgangssituationer i tilværelsen. Foredraget ser på traditioner i forbindelse med ægteskabsindgåelse gennem tiderne: fra bondesamfundets skikke til nutidens nye ritualer

Folketro:
Heksetro
Med udgangspunkt i bl.a. sagen mod den sidste dansker, der henrettedes for trolddom, følger vi heksetroen tilbage til nogle af dens første rødder. Hvad er baggrunden for tro på hekse og magi, og hvilke forestillinger har man gjort sig – i Danmark og i resten af Europa, om deres gerninger og muligheder.

Spøgeri, genfærd og uhygge
Den overnaturlige verden, som bondesamfundets mennesker forestillede sig den, handler mindst lige så meget om de levendes verden. Gennem foredraget stifter vi bekendtskab med uhyggelige væsner som liglam, varulv og helhest, og ser på, hvad det egentlig var, som fik folk til at vende tilbage fra de døde.

Kloge folk
En introduktion til folkemedicin og kloge folks virksomhed. Hvilke typer af kloge har der eksisteret i Danmark, og hvad baserede de deres virksomhed på?